VIDEO in FOTO

Dramatični prizori iz Češče vasi: Velodrom ostal brez kupole

S.R.
23. 1. 2023, 14.30
Posodobljeno: 23. 1. 2023, 19.00
Deli članek:

V Češči vasi pri Novem mestu je danes pod težo snega klonila kupola nad velodromom.

Zajem zaslonske slike
Kupola nad velodromom je klonila.

Izdatno sneženje, pri čemer je prevladoval moker in težek sneg, jo je zagodlo olimpijskemu centru v Češči vasi pri Novem mestu. Kot poroča Dolenjski list, je nekaj po 13. uri pod težo snega danes klonila tudi streha nad velodromom. Po njihovih navedbah je bilo že zjutraj videti, da je tako imenovani balon v težavah, nato je v zgodnjih popoldanskih urah končno klonil.

Zaradi težkih snežnih padavin so na velodromu upoštevali vse varnostne protokole. Skupaj z lastnikom, družbo Duol, so streho dodatno napihnili in notranjost velodroma segreli, kljub temu pa je bila teža novozapadlega snega prevelika in je streha klonila, je za STA pojasnil direktor občinskega Zavoda Novo mesto Aleš Makovac.

Šlo je v bistvu za težo vode, ki se je nabrala ob taljenju snega. Pred padcem strehe so z velodroma odstranili vse ljudi, gasilci pa so nesrečo skušali preprečiti s črpanjem padavinske vode z vrha napihljivega balona. Po padcu strehe skušajo na velodromu preprečiti nastanek dodatne škode, družba Duol pa išče vse možne rešitve za nastalo stanje in vnovično postavitev strehe, je še zatrdil Makovac.

Igor Vidmar / Dolenjski list
Žalosten pogled ...

Novomeška občina je sicer v Češči vasi v zadnjih letih prenovila, nadgradila in pokrila leta 1996 zgrajeni kolesarski velodrom in za naložbo skupaj z davkom odštela približno štiri milijone evrov. Približno 600.000 evrov sredstev sta prispevala ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za šport. Omenjeno streho so začeli graditi leta 2018 in njeno nameščanje končali leta 2019.

B. Blaić
Na kraju posredujejo gasilci.

Velodrom v Češči vasi bi moral konec tedna gostiti tudi državno prvenstvo v dirkališčnem kolesarstvu, posledično pa bo morala Kolesarska zveza Slovenije (KZS) za to tekmovanje najti drugačno rešitev. "Zaradi obilnega sneženja je streha tamkajšnjega objekta popustila in se sesedla. To pomeni, da izvedba državnega prvenstva, ki bi moralo biti ta konec tedna, žal ne bo mogoča. Več informaciji boste klubi dobili v naslednjih dneh," so iz KZS zapisali na družbenih omrežjih.