ovadba aktivistov

Skupina Wagner novači Srbe za boj v Ukrajini, ovadena direktor obveščevalne in veleposlanik

E.J./STA
20. 1. 2023, 12.00
Posodobljeno: 20. 1. 2023, 12.25
Deli članek:

Skupina ruskih in ukrajinskih protivojnih aktivistov Oktober je vložila kazenske ovadbe, odzval se je tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Profimedia
Ovadeni naj bi prek skupine Wagner delovali na ozemlju Srbije ter pomagali srbskim državljanom, da se priključijo ruski vojski v Ukrajini. Na fotografiji pripadnik skupine Wagner, fotografija je posneta v Ukrajini.

Skupina protivojnih aktivistov je v Beogradu kazensko ovadila direktorja srbske varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina, ruskega veleposlanika v Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka ter več pripadnikov proruskih organizacij zaradi "mobilizacije Srbov za vojno v Ukrajini" oziroma sodelovanja s skupino Wagner, poroča Radio Slobodna Evropa.

Skupina ruskih in ukrajinskih protivojnih aktivistov Oktober je z beograjskim odvetnikom Čedomirjem Stojkovićem vložila kazenske ovadbe na višje državno tožilstvo v Beogradu zaradi dejanj, povezanih z rusko paravojaško skupino Wagner.

Profimedia
Ovadeni srbski funkcionarji in ruski veleposlanik po besedah odvetnika Stojkovića sodelujejo pri mobilizaciji srbskih državljanov za vojno v Ukrajini.
Srbi na ukrajinska bojišča

Vsi ovadeni po besedah Stojkovića sodelujejo pri mobilizaciji srbskih državljanov za vojno v Ukrajini. "Utemeljeno sumimo, da je Aleksandar Vulin kot direktor Bie izdajal ukaze in usmeritve, da se ne preprečuje delovanja skupine Wagner v Srbiji," je izjavil Stojković. 

O Harčenku je dejal, da je šef organizacije, ki na ozemlju Srbije mobilizira srbske državljane za sodelovanje v vojni, po drugi strani pa srbskim državljanom omogoča finančna sredstva ter jim daje napotke, kako naj se prijavijo za vojno v Ukrajini oziroma za usposabljanje v ruski vojski. Stojković je izpostavil, da ima ruski veleposlanik po dunajski konvenciji imuniteto, a se mu jo po 32. členu te konvencije lahko odvzame.

Obtožbe skupine Oktober

Skupina Oktober je kazenske ovadbe po pisanju portala mreže Radio Slobodna Evropa vložila tudi proti več drugim osebam, zaposlenim na ruskem veleposlaništvu v Beogradu, nekaterim osebam, ki so povezane z rusko-humanitarnim centrom v Nišu, in več osebam, ki delajo za Bio. Obenem so ovadili tudi vodjo desničarske organizacije Narodna patrola Damjana Kneževića, ki naj bi po informacijah skupine Oktober stopil v stik s skupino Wagner v Sankt Peterburgu. "Ta človek in druge osebe, katerih imen nismo objavili, a so znana Bii, prek skupine Wagner delujejo na ozemlju Srbije ter motivirajo, dajejo navodila in pomagajo srbskim državljanom, da se priključijo ruski vojski v Ukrajini," je dejal Stojković.

Profimedia
Eden voditeljev skupine Wagner je Jevgenij Prigožin, ki je pripadnike skupine decembra lani med drugim poslal tudi v Beograd.
Plačanci ruske najemniške skupine Wagner se v Ukrajini že od začetka vojne vojskujejo na ruski strani. Eden od ključnih voditeljev skupine Jevgenij Prigožin je pripadnike skupine decembra lani med drugim poslal tudi v Beograd, Wagner pa je 5. januarja na spletnem portalu RT Balkan objavil tudi oglas, v katerem je iskal prostovoljce.

Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zanikal prisotnost Wagnerja v Srbiji in poudaril, da Srbija gleda proti EU.
Vučić: zakon srbskim državljanom to prepoveduje

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek zanikal prisotnost Wagnerja v Srbiji in opozoril, da je bil pred leti na njegovo pobudo sprejet zakon, ki srbskim državljanom prepoveduje udeležbo na tujih bojiščih. Za BBC pa je še ta teden jasno povedal, da je pot njegove države usmerjena proti Zahodu, proti Evropski Uniji.