Ukrajinski 007

Skrivnostna vohunska zgodba: rešil je Kijev, Ukrajinci pa so ga likvidirali

E. J.
20. 1. 2023, 10.43
Deli članek:

Denisa Kirejeva so z vojaškimi častmi pokopali na pokopališču Bajkovo v Kijevu, med grobovi ukrajinskih junakov. Njegova zgodba se bere kot presenetljiv in preobratov poln vohunski roman.

Profimedia
Denis Kirejev je bil 28. februarja lani v Belorusiji prisoten na pogajanjih med ukrajinsko in rusko stranjo.

Nekaj dni po začetku ruske invazije so na pločniku v središču Kijeva našli truplo moškega, ustreljenega v glavo, v zadnji del lobanje. Šlo je za 45-letnega bankirja Denisa Kirejeva, ki so ga ubili kot izdajalca, likvidirali pa so ga pripadniki ukrajinske varnostne službe, imenovane SBU, od koder so sporočili, da je bil Kirejev umorjen, ker je vohunil za Moskvo. In potem, nekaj dni kasneje - popoln preobrat. Denisa Kirejeva so pokopali kot junaka na znamenitem kijevskem pokopališču Bajkovo, prvega poleg ukrajinskega zunanjega ministra.

Na tej točki se začne razkrivati ​​ena najbolj skrivnostnih vohunskih zgodb iz rusko-ukrajinske vojne, glavni junak pa je prav omenjeni Kirejev.

Po besedah ​​vodje glavnega obveščevalnega direktorata ukrajinskega obrambnega ministrstva, generalmajorja Kirila Budanova, ne gre za to, da ni bil izdajalec, ampak je Kirejev posredoval informacije iz svojih ruskih stikov, ki so ukrajinskim silam pomagale pri uspešni obrambi glavnega mesta Kijev februarja 2022. "Če ne bi bilo Kirejeva, bi bil Kijev najverjetneje zaseden," je dejal general Budanov.

Poleg tega je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podpisal listine o podelitvi posmrtne medalje Kirejevu za "izjemno dolžnost pri obrambi državne suverenosti in državne varnosti".

Kirejev zastopal Kijev 

Pred vojno se je Rusija uspešno infiltrirala v ukrajinske politične in obveščevalne kroge ter vzpostavila mrežo svojih agentov. V takšnih okoliščinah je Kirejev vzpostavil stike z evropskimi obveščevalnimi službami, pa tudi z ruskimi vojaškimi in vladnimi uradniki in se tudi strinjal, da bo zastopal Kijev v zgodnjih pogajanjih o prekinitvi ognja med Rusijo in Ukrajino.

O tem, kaj je storil, je Wall Street Journal objavil članek, ki temelji na finančnih in obveščevalnih dokumentih ter intervjujih z ameriškimi in ukrajinskimi vladnimi uradniki, sedanjimi in nekdanjimi člani ukrajinskih varnostnih agencij ter družino, prijatelji, telesnimi stražarji in poslovnimi partnerji Denisa Kirejeva.

Facebook
Denisa Kirejeva so ubili kot izdajalca, likvidirali so ga pripadniki ukrajinske varnostne službe (SBU), češ da je vohunil za Moskvo.
"Poseben krog znancev"

Rojen je bil v Kijevu in je bil uspešen bankir, delal je tudi s Crédit Lyonnais, Citibank in ING. Govoril je ukrajinsko, rusko, francosko in angleško. Nato je leta 2006 odšel delat k bratoma Andriju in Sergeju Klujevu iz Donecka, ki sta obogatela s trgovanjem s kovinami in nepremičninami ter bila blizu Viktorju Janukoviču, politiku z ruskimi vezmi, ki je kasneje postal ukrajinski predsednik.

V času Janukovićevega predsedovanja je bil Andrij Klujev sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo ter prvi namestnik predsednika vlade. Kirejev je imel koristi od Klujevih povezav, saj je zasedel visoke položaje v državnih bankah, začel pa se je povezovati z vodji obveščevalne službe SBU. Z leti je Kirejev navezal stike tudi z Rusi. Ob dnevu ruske mornarice se je na Krimu družil z generali ruskih varnostnih služb in mnoge poznal po imenu. Ko se je leta 2014 začel konflikt med Ukrajino in Rusijo, sta se brata Klujev preselila v Rusijo, Kirejev pa je upravljal njihovo premoženje v Ukrajini.

Ko je bil Zelenski leta 2019 izvoljen za predsednika, je bil Kirejev v ožjem izboru za vodjo velike državne banke, a je opustil to ambicijo po časopisnih člankih in televizijskih prispevkih, ki so trdili, da je prorusko usmerjen.

Toda njegove vezi z Rusijo so pritegnile pozornost generala Budanova, ki je bil imenovan za vodjo ukrajinske vojaške obveščevalne agencije, znane kot GUR. Budanov je nekdanji komandos, ki je okreval po poškodbah v Nacionalnem vojaškem medicinskem centru Walter Reed v Marylandu. Gre za ameriškega človeka v Ukrajini, je za WSJ potrdil vir iz Washingtona.

Ko je Rusija začela kopičiti vojake na meji z Ukrajino, je general Budanov poklical Kirejeva na sedež ukrajinske vojaške obveščevalne službe in ga prosil, naj uporabi svoje finančne in varnostne stike, da bi se poskusil infiltrirati v rusko vojaško obveščevalno službo. "Imel je potreben krog poznanstev. Finančne transakcije so potekale prek njega. Zato je imel komunikacijo z vsemi, tudi z zelo vplivnimi ljudmi," je dejal Budanov. Kirejev se je strinjal in pogosto potoval v Rusijo prek Harkova. Vrnil se je nekaj dni pozneje, običajno je med dolgo vožnjo kadil cigaro in z informacijami seznanil Budanova. "Dobil je informacije o vsem. Svet specialnih služb in svet financ sta vedno povezana, pa tudi svet kriminala, vsaj pri nas," se spominja šef GUR.

Twitter
Denisa Kirejeva so kot heroja z vojaškimi častmi pokopali na znamenitem pokopališču Bajkovo v Kijevu, poleg prvega ukrajinskega zunanjega ministra, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je podpisal dokumente za podelitev posmrtne medalje Kirejevu.

Dragocene ure pred napadom

Jeseni 2021, ko so ameriške vojaške in obveščevalne agencije začele opozarjati na rusko grožnjo, je tudi Kirejev iz svojih virov izvedel, da se Moskva pripravlja na napad, je povedal general Budanov. In prav bankir Kirejev je prvi sprožil alarm v Ukrajini.

18. februarja lani se je Kirejev z ženo in sinom nameraval odpraviti na smučanje v francoske Alpe. Domov je prišel pozno in rekel, da sam ne gre, zato je žena s sinom odletela v Francijo brez njega.

Pet dni pozneje, 23. februarja popoldne, je Kirejev generalu Budanovu prinesel sveže obveščevalne podatke, ki kažejo, da je ruski predsednik Vladimir Putin za naslednje jutro pravkar izdal ukaz za invazijo.

"Kirejev je poznal tudi glavno točko napada," je dejal general Budanov. 24. februarja ob 8. uri zjutraj so nizkoleteči ruski jurišni helikopterji spustili vojake na letališče Antonov, nekaj kilometrov severno od Kijeva. Kremelj je nameraval zavzeti letališče za prevoz vojakov in opreme za napad na prestolnico. Toda namig Kirejevega je Ukrajini dal nekaj dragocenih ur za premik enot, da bi se zoperstavile ruskemu napadu.

Ker so bili ruski načrti za hiter napad onemogočeni, sta se strani dogovorili, da se bosta na srečanju v Belorusiji pogajali o prekinitvi ognja. Kirejev se je pridružil ukrajinskemu obrambnemu ministru in drugim uradnikom v pogajalski skupini. Fotografije, na katerih je 28. februarja sedel za pogajalsko mizo, so presenetile mnoge, ki so ga poznali, tudi njegovo ženo, ki je ostala v tujini. Ni ji povedal, kaj namerava.

"Po njegovem nastopu je njegova povezava s posebnimi službami postala očitna vsem," je dejal general Budanov. "Na žalost je bila situacija takrat kritična in morali smo tvegati."

Kirejev se je vrnil iz Belorusije in se srečal z generalom Budanovom. Zdi se, da se je zavedal nevarnosti in zapustil sestanek, bil je zelo tih, je trdil vir SBU. Nekaj ​​dni kasneje ga je prijatelj obiskal na njegovem domu na severnem obrobju Kijeva. Kirejev mu je povedal, da je z lovsko puško velikega kalibra ustrelil ruske operativce, ki so se nekaj noči prej približali njegovi posesti, je povedal prijatelj.

650 primerov izdaje

Ko sta se Rusija in Ukrajina strinjali z drugim krogom pogovorov, predvidenim za 3. marec, je general Budanov znova prepričal Kirejeva, da se jih udeleži. Noč pred pogovori v Belorusiji je Kirejev prejel telefonski klic iz pisarne Oleksandra Poklada, vodje protiobveščevalne službe pri SBU.

S Kirejevom naj bi se želel srečati Poklad, ki je bil zadolžen za prijetje obveščevalcev in varnostnikov, osumljenih dela za Rusijo. Poklad ni želel komentirati članka WSJ, prav tako kot tiskovni predstavnik SBU, pri čemer se je skliceval na zakon o državni skrivnosti. Znano je, da se je Kirejev odpeljal na kijevsko železniško postajo in telesnim stražarjem povedal, da bi ga lahko med potjo aretirali.

"Ne posredujte," jim je dejal, kot je povedal član njegove varnostne ekipe.

Skupina se je odpeljala do središča Kijeva in se ustavila v bližini katedrale Svete Sofije. V bližini se je ustavilo več kombijev z agenti SBU in ukazalo vojaškim agentom in Kirejevim telesnim stražarjem, naj predajo orožje. Kirejeva so odpeljali v kombiju. Njegov varnostnik je ležal na ulici, ko je kombi odpeljal.

Wikipedia
Denis Kirejev je posredoval informacije iz svojih ruskih stikov, ki so ukrajinskim silam pomagale pri uspešni obrambi glavnega mesta Kijev februarja 2022. "Če ne bi bilo Kirejeva, bi bil Kijev najverjetneje zaseden," je zdaj dejal general Budanov.

Približno 90 minut kasneje so bili vojaški obveščevalci poklicani na lokacijo, kjer so našli Kirejevo truplo. Ukrajinski državni preiskovalni urad, ki se ukvarja s tovrstnimi umori, tega ni želel komentirati. Julija je predsednik Zelenski razrešil vodjo SBU in odpustil ali sodno preganjal desetine generalov agencije zaradi njihove domnevne vloge pri omogočanju ruske invazije.

Ukrajinske oblasti so sprožile več kot 650 primerov izdaje, v katere so vpleteni državni uradniki. Denisa Kirejeva so ubili kot izdajalca in likvidirali pripadniki ukrajinske varnostne službe (SBU), češ da je vohunil za Moskvo. Nekaj ​​dni pozneje se je zgodil popoln preobrat in Kirejeva so kot heroja z vojaškimi častmi pokopali na znamenitem pokopališču Bajkovo v Kijevu, poleg prvega ukrajinskega zunanjega ministra, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa  je podpisal dokumente za podelitev posmrtne medalje Kirejevu.