Nazaj k razumu

Kitajci imajo dovolj koronačasa: konec dnevnega objavljanja podatkov

G.G./STA
25. 12. 2022, 11.01
Posodobljeno: 25. 12. 2022, 11.06
Deli članek:

Pred dnevi so spremenili metodologijo štetja mrtvih zaradi covida-19, zdaj so se odločili, da ni več smiselno dnevno objavljanje števila okuženih.

Profimedia
Prizor iz Pekinga.

Na Kitajskem od danes ne bodo več objavljali dnevnih podatkov o obolelih s covidom-19 in umrlih za posledicami te bolezni, je danes sporočila nacionalna zdravstvena komisija (NHC). S tem so končali prakso, ki so jo uvedli v začetku leta 2020.

Komisija je še sporočila, da bo "kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) objavljal podatke o epidemiji v referenčne in raziskovalne namene". Ni pa navedla ne vrste niti pogostosti podatkov, ki jih bo objavljal CDC.

Zaradi odprave obveznega testiranja na okužbo za večino prebivalcev je praktično nemogoče spremljati število primerov. Kitajske oblasti v zadnjih tednih tudi ne objavljajo več podatkov o okužbah, ki so po njihovih standardih asimptomatične.

Zožili so tudi medicinsko opredelitev smrti zaradi covida, zato se je po mnenju strokovnjakov izredno zmanjšalo število smrtnih primerov, ki jih je mogoče pripisati covidu. V skladu z novo metodologijo med te smrti namreč štejejo le tiste, do katerih pride neposredno zaradi odpovedi dihal kot posledice covida.

Zadnje poročilo, objavljeno v soboto, navaja le 4128 novih okužb in nobenega smrtnega primera. To pomeni, da je bilo v državi od začetka pandemije simptomatskih okužb skoraj 400.000, število smrtnih primerov pa 5241.