Svet

Putin prelomil tradicijo, to se zadnje desetletje še ni zgodilo

S.R.
12. 12. 2022, 16.08
Posodobljeno: 13. 12. 2022, 10.58
Deli članek:

Odpoved tradicionalne novoletne novinarske konference, ki jo vsako leto izvede ruskih predsednik Vladimir Putin, je v ponedeljek naznanil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia
Vladimir Putin

»Ne bo je pred novim letom,« je glede Putinovega zdaj že tradicionalnega maratona, dolgega nagovora ljudstva, s katerim vsako leto postreže pred novim letom, danes dejal Peskov, ki razlogov za prelom tradicije ni podrobneje pojasnjeval. Dodal je le, da je ruski predsednik v zadnjem obdobju redno komuniciral z novinarji, za kar bo še priložnost.

Putin bo tako prvič v zadnjem desetletju prelomil to prakso, v kateri si resnično da duška. Gre za enega glavnih političnih dogodkov v Rusiji, pri čemer Putin odgovarja tudi na vprašanja novinarjev in javnosti, novinarske konference pa trajajo tudi po več ur. Tako je lanski maraton trajal več kot štiri ure.

Čeprav iz Kremlja podrobnejših razlogov za odpoved niso podali, pa zlobni jeziki po svetu že namigujejo, da je to posledica dejstva, da njegova »posebna vojaška operacija« v Ukrajini, ki jo je začel 24. februarja letos, ne poteka po načrtih. Putin se bo tako izognil morebitnim številnim ostrim vprašanjem predstavnikov javnosti, hkrati se s tem ograjuje od neuspehov na bojišču. Tako glavna tarča kritik ostaja ministrstvo za obrambo, z njim pa obrambni minister Sergej Šojgu. Še večji špekulanti namigujejo, da bi lahko bila odpoved tudi posledica njegovega domnevno šibkejšega zdravja, saj da bi lahko bila javnost na maratonski novinarski konferenci znova priča predsedniku tresočih rok in manj stabilnih nog. 

Za letos je odpovedan tudi tradicionalni novoletni sprejem v Kremlju.