Napeto v Gibanju Svoboda

Marta Kos izstopila iz stranke in neposredno podprla Bobnarjevo

Mihael Korsika
12. 12. 2022, 15.26
Posodobljeno: 12. 12. 2022, 15.33
Deli članek:

Soustanoviteljica Gibanja Svoboda, nekdanja podpredsednica stranke in nesojena kandidatka za predsednico Slovenije Marta Kos, je izstopila iz stranke. »To ni več moja stranka. Odločila sem se, da izstopim iz Gibanja Svoboda,« je zapisala Kosova in poudarila, da s svojim izstopom izraža tudi neposredno podporo notranji ministrici v odstopu Tatjani Bobnar.

Primož Lavre
Marta Kos po slabem letu zapušča stranko Roberta Goloba.

Marta Kos je bila v začetku tega leta med soustanovitelji stranke Gibanja Svoboda, zato je še toliko bolj presenetljivo, da se je po slabem letu odločila za izstop iz stranke. Odnos med vodstvom stranke in Kosovo se je očitno začel krhati kmalu po zamenjavi oblasti. Poleti je dobra dva meseca po napovedani kandidaturi za predsednico republike brez konkretnih pojasnil odstopila iz predsedniške tekme, kmalu zatem pa je odstopila še kot podpredsednica stranke.

Kot je na svojem Facebook profilu zapisala Kosova, je o tem koraku premišljevala že nekaj časa, odločitev pa je sprejela po tehtnem razmisleku. »Ponosna sem, da je Gibanju Svoboda pred parlamentarnimi volitvami uspelo zbrati predstavnike tistih naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjaštva vrnile ljudem dostojanstvo in upanje v prihodnost. Skupaj smo se odločili, da delamo tisto, kar je najboljše za našo Slovenijo, v dobro vseh državljank in državljanov. V stranko smo se vključevali ljudje z različnih koncev, z različnimi prepričanji in idejami. Ta različnost je bila naša prednost. Ni bilo enoumja, krepili smo kulturo dialoga, se znali poslušati in tako odločati,« je uvodoma zapisala Kosova.

Bobo
Z odstopom je Kosova neposredno podprla notranjo ministrico v odstopu Tatjano Bobnar, ki ji premier Robert Golob ne zaupa več.

Razmere v stranki se še zaostrujejo

Kmalu po zamenjavi oblasti je Kosova konec junija napovedala, da se bo kot kandidatka Gibanja Svoboda na jesenskih volitvah potegovala za mesto predsednice države. Še pred koncem poletja, slab mesec pred začetkom uradne volilne kampanje, pa je Kosova presenetila z izstopom iz predsedniške tekme.

Okoliščin svojega odstopa ni nikoli konkretno pojasnila. »Zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov odstopam od volilne tekme za predsednico Republike Slovenije,« je sporočila konec avgusta. Ob njenem odstopu od kandidature so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi odstop zahteval sam predsednik stranke Robert Golob, ker Kosovi avgustovske javnomnenjske raziskave niso nakazovale možnosti preboja v drugi krog predsedniških volitev. Golob je te informacije zanikal, a so se v javnosti okrepile govorice o sporih v največji parlamentarni stranki.

Da očitno ni šlo le za osebne razloge, je postalo jasno sredi septembra, ko je Kosova odstopila še z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda. Tudi v tem primeru je navedla osebne razloge. Kot je zapisala v odstopni izjavi, je po umiku iz predsedniške tekme njeno življenje dobilo nove usmeritve, zaradi česar opravljanju podpredsedniških dolžnosti ne bo mogla posvetiti dovolj časa in predanosti.

Z izstopno izjavo iz Gibanja Svoboda je dokončno postalo jasno, da pravi razlog za njen izstop iz predsedniške tekme in odstop z mesta podpredsednice stranke leži v spremenjenih razmerah v stranki.

»Razmere, ki so povzročile okoliščine, zaradi katerih sem odstopila od kandidature za predsednico države, zaradi česar sem pozneje odstopila tudi kot podpredsednica stranke, se niso spremenile. Nasprotno, ostajajo enake in se zaostrujejo,« je zapisala Kosova. Želeli smo jo povprašati, katere so te razmere, a nekdanja slovenska veleposlanica na naše klice ni odgovorila. Da se razmere v stranki zaostrujejo, kažeta tudi trenutni konflikt glede Tatjane Bobnar in njen odstop z mesta ministrice za notranje zadeve, je v izstopni izjavi ocenila Kosova.

Neposredno podprla Bobnarjevo

Ob tem je poudarila, da je vedno zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako trdi za Bobnarjevo, saj je bilo njeno delovanje po oceni Kosove vedno zavezano tem načelom.

»Moj odstop je zato tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar. In hkrati svarilo, da prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah. Predvsem tistih, ki smo si jih v Gibanju Svoboda izbrali za najpomembnejše: spoštovanje, svoboda, odgovornost in zaupanje,« je zapisala.