Odgovornosti ni prevzel še nihče

Preplah po vsej Rusiji, droni napadli dve letališči: 'To pomeni, da gredo lahko celo do Moskve!’

E. J.
5. 12. 2022, 13.44
Posodobljeno: 5. 12. 2022, 14.04
Deli članek:

Vojni naklonjeni ruski mediji so besni zaradi pomanjkljive zaščite glavnih ruskih letališč, državljani pa imajo vse manj zaupanja v vlado.

Twitter/Zajem zaslona
Močna eksplozija v bližini letališča je bila posledica drona.

V letalski bazi Engels-2, blizu mesta Saratov na jugozahodu Rusije, je 5. decembra v zgodnjih jutranjih urah strmoglavil dron neznanega izvora. V eksploziji sta bila poškodovana dva bombnika TU-95, ki sta bila prej uporabljena za napade na ukrajinsko infrastrukturo.

Prejšnji teden so bili objavljeni tudi satelitski posnetki, ki prikazujejo, kako se bombniki v letalski bazi Engels pripravljajo na nov napad na Ukrajino. Fotografije prikazujejo, kako se letala Tu-95 in Tu-160 polnijo z gorivom in oborožujejo s raketami. Vojaški analitiki so opozorili, da bo "obsežni" napad na Ukrajino in njena ranljiva energetska omrežja verjetno "neizogiben".

profimedia
Operaterji dronov 71. jegerske brigade ukrajinskih oboroženih sil na bojišču proti ruski vojski.

Istega dne ob 6.30 zjutraj so zabeležili še eno eksplozijo na ruskem vojaškem letališču v bližini mesta Ryazan, približno 200 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Po eksploziji rezervoarja za gorivo je prišlo do požara. TASS poroča, da so umrli trije ljudje, najmanj pet jih je bilo ranjenih. Ruski časnik MK je poročal, da je eksplozija rezervoarja za gorivo poškodovala tudi eno letalo.

"'Vse v moji hiši je letelo s polic. Mislil sem, da bodo okna odletela ven. Groza. Živimo nedaleč od vzletne cone,' "je povedal eden od prebivalcev Rjazanja.

Kijev ni prevzel odgovornosti za eksplozije, a domnevajo, da stoji za desetinami podobnih napadov na oporišča in skladišča na zahodni meji Rusije.

Letališči Engels-2 in Ryazan sta zunaj dosega kijevskih raket, kar pomeni, da sta bila oba napada verjetno izvedena z droni, poroča hrvaški Index.

Samomorilski dron

Nekaj ​​ur pred eksplozijami je ukrajinsko orožarsko podjetje Ukroboroprom objavilo, da je uspešno preizkusilo samomorilski dron s 75 kg težko bojno glavo. Tak dron je lahko zadel obe lokaciji. Ruska tiskovna hiša Readovka je poročala, da sta se obe eksploziji zgodili na letališčih, ki jih Moskva uporablja za napad na ukrajinsko infrastrukturo. Poročilo Readovke z "veliko verjetnostjo" trdi, da je bil dron izstreljen z ruskega ozemlja.

profimedia
Komercialni dron, ki ga uporabljajo operaterji brezpilotnih letal 71. jegerske brigade ukrajinskih oboroženih sil na bojišču proti ruski vojski. Oborožena brezpilotna letala igrajo ključno vlogo v vojni v Ukrajini, saj jih obe strani uporabljata v velikem številu za zbiranje obveščevalnih podatkov, popravljanje topniškega ognja in odmetavanje bomb.

"Če je brezpilotno letalo prišlo iz Ukrajine, potem naš sovražnik že ima tehnologijo z dosegom 1000 kilometrov, kar pomeni, da bi lahko napadli Moskvo. Povračilni napadi bi se morali nadaljevati desetkratno. Dokler ruski odgovor ne bo imel velikega učinka, se bodo takšni napadi nadaljeval," je zaključek Readovkinega poročila.

Vsi so slišali eksplozijo, oblasti pa...

Vojni naklonjeni ruski kanali so besni zaradi pomanjkljive zaščite glavnih ruskih letališč, državljani pa imajo vse manj zaupanja v vlado. "Kdo lahko reče, katera akademija poučuje, da je treba med vojno varovati letališča? Ali pa gre za tajno sveto znanje, ki se prenaša le na nekaj izbrancev?" je sarkastično dejal ruski vojaški bloger Vladlen Tatarsky. "Eksplozijo je slišalo skoraj celotno mesto, tudi v Saratovu, oblasti pa kot običajno molčijo. Očitno prikrivajo resnico. Ne objavljajo nobenih informacij o tej temi," je povedala Natalija Guljajeva iz Saratova. 

profimedia
Vojaški dron z bombo in raketo ob sončnem zahodu.

Guverner Saratovske regije Roman Busargin trdi, da ni razloga za skrb. "Informacije o močni eksploziji v Engelsu v zgodnjih jutranjih urah se širijo po družbenih omrežjih in medijih. Zagotavljam vam, da v stanovanjskih predelih mesta ni prišlo do nobenih izrednih razmer. Ni razloga za skrb. Nobena civilna infrastruktura ni bila poškodovana," je povedal Busargin, poroča Medusa.