Panika pri sosedih

Množične evakuacije na Hrvaškem: Grožnjo z bombo prejeli tudi na sedež vlade

R.T.
5. 12. 2022, 10.43
Posodobljeno: 5. 12. 2022, 15.20
Deli članek:

Na Hrvaškem se danes srečujejo s plazom prijav o podstavljenih bombah v različnih državnih ustanovah. Ena prijava naj bi prispela na sam sedež hrvaške vlade.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot je potrdila hrvaška policija, so prejeli več prijav o domnevno nameščenih eksplozivnih napravah v poslopjih sodišč v več hrvaških mestih, vključno z Zagrebom, Splitom in Varaždinom. Grožnje, da je v njihovem poslopju nameščena bomba, so na naslove institucij prispele po elektronski pošti. Eno takih sporočil je prispelo tudi na sedež hrvaške vlade. V ustanovah, ki so prejele grožnje, je nemudoma stekla evakuacija.

Na varaždinskem sodišču je v tem času ravno potekala obravnava v primeru dogajanja v romskem naselju Parah v Medžimurju. Na zatožni klopi sedita Nino in Mario Balog, ki sta obtožena umora in štirih poskusov umora, poroča hrvaški Jutarnji list. Zgradbo so že evakuirali, trenutno pa jo preiskujejo izvedenci. V Zagrebu je medtem ob približno 9.30 grožnje z bombo prejelo več sodišč, vključno z vrhovnim in županijskim sodiščem. V Splitu so medtem iz županijskega sodišča evakuirali približno 250 ljudi, iz okrajnega sodišča pa še približno 270.

Portal Index.hr medtem poroča, da so anonimne prijave o nameščenih eksplozivnih napravah prispele na naslove različnih pravosodnih organov na območju kar 18 od 20 policijskih uprav na Hrvaškem. Poleg Zagreba, Splita in Varaždina so prijave zabeležili tudi v Reki, Osijeku, Slavonskem Brodu, Vukovarju, Bjelovarju, Sisku, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Čakovcu, Virovitici in Koprivnici.

Kot poroča STA, je po pisanju lokalnega časnika Dubrovački vjesnik v sporočilu, ki je prispelo na županijsko sodišče v Dubrovniku, zapisano: "Na sodišču je podstavljena bomba. Zrušili bomo vlado Republike Hrvaške. Nismo v vojni z navadnimi državljani. prosimo, zapustite poslopje. Nočemo smrti. Cilj - uničevanje zgradb. Prosim, ne ignorirajte tega. Naša opozorila." Sporočilo je podpisano s podpisom "Resistance."

Policija je na vse lokacije nemudoma napotila pripadnike posebnih enot, izurjene za ravnanje z eksplozivnimi napravami. Ponekod preiskave še potekajo, a velika večina groženj se je medtem že izkazala za lažno, še poroča STA.