Ukrajina ujeta nepripravljena

Evropska komisija izbrisala izjavi Ursule von der Leyenove o ukrajinskih izgubah

E. J.
1. 12. 2022, 07.48
Posodobljeno: 1. 12. 2022, 08.10
Deli članek:

Von der Leyen je dejala, da je umrlo 100.000 ukrajinskih vojakov. Evropska Komisija je njeno izjavo izbrisala.

profimedia
Von der Leyen je še dejala, da bo Evropska unija ustanovila posebno sodišče, ki bo sodilo za "zločin agresije na Ukrajino", torej za to, da je ruska vojska prestopila ukrajinsko mejo in začela invazijo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v včerajšnjem govoru povedala, da naj bi umrlo okoli 100.000 pripadnikov ukrajinske vojske in 20.000 civilistov. Ukrajinci so se do zdaj izogibali podajanju natančnih podatkov o lastnih izgubah z argumentom, da bi te številke dale Rusiji prednost, poroča hrvaški Index.

Opravičilo

Komisija se je pozneje opravičila in dodala, da so bili predstavljeni podatki napačni, saj so v oceno všteli tako poškodovane kot mrtve. Stavek so nato umaknili iz transkripta na spletni strani in iz posnetka njenega govora. Tiskovni predstavnik ukrajinskega generalštaba ni želel komentirati navedenih številk, vendar je ponovil, da bo Rusija zaradi svojih dejanj v Ukrajini kaznovana.

Von der Leyen je še dejala, da bo Evropska unija ustanovila posebno sodišče, ki bo sodilo za "zločin agresije na Ukrajino", torej za to, da je ruska vojska prestopila ukrajinsko mejo in začela invazijo. Kijev se je v zadnjih mesecih aktivno zavzemal za ustanovitev posebnega sodišča, ki bi sodilo Rusiji za invazijo.

Ustanovitev posebnega sodišča

To sodišče bi moralo omogočiti kazenske procese proti najvišjim ruskim uradnikom, vključno z Vladimirjem Putinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Sodišče ne bi smelo izvajati obsežne preiskave glede na to, da se je velika večina predstavnikov v VS ZN strinjala, da je Rusija zagrešila zločin agresije.

Vendar pa je napoved predsednice Komisije Ukrajino ujela nepripravljeno. Oleh Garish, tiskovni predstavnik namestnika vodje ukrajinske predsedniške administracije, je dejal, da še vedno preverjajo, kaj je rekla Von der Leyen in ali bo načrtovano sodišče odvzelo imuniteto ključnim ruskim voditeljem, vključno z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.