Okužil se je tudi Clinton

Zaradi covida-19 umrlo bistveno več republikancev kot demokratov

S.R./STA
1. 12. 2022, 08.01
Posodobljeno: 1. 12. 2022, 08.07
Deli članek:

Z novim koronavirusom se je okužil tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki je razkril, da so simptomi blagi. Hkrati je ljudi pozval k cepljenju.

Profimedia
Bill Clinton

Nekdanji demokratski predsednik Clinton, ki je ZDA vodil med letoma 1993 in 2001, bo s pozivom k cepljenju le stežka prepričal več republikancev. Kot namreč ugotavlja študija univerze Yale, je zaradi nižje precepljenosti za posledicami covida-19 umrlo bistveno več republikancev kot demokratov.

Raziskovalci, ki so v zveznih državah Ohio in Florida ločili smrtne primere zaradi covida-19 po strankarski pripadnosti, so namreč ugotovili, da je v obeh državah zaradi te bolezni umrlo 76 odstotkov več podpornikov republikancev kot demokratov.

Prepad med umiranjem enih in drugih se je začel povečevati ravno po tem, ko so v ZDA začeli s cepljenjem proti covidu. Kljub temu, da se je cepil takratni predsednik Donald Trump, mu mnogi podporniki niso sledili, med drugim tudi zaradi razširjenosti številnih teorij zarot o domnevnih nevarnostih cepljenja.

Čeprav so Clintonovi simptomi covida zaenkrat blagi, je to nova zdravstvena skrb za 76-letnika, ki je lansko leto zaradi vnetja sečil šest dni preživel v bolnišnici.