Raziskava

To so z vidika življenjskih stroškov najdražja mesta na svetu ...

R.T.
1. 12. 2022, 07.12
Posodobljeno: 1. 12. 2022, 07.16
Deli članek:

Med prvo deseterico so štiri evropska mesta.

Profimedia
New York

Glede na raziskavo oddelka za raziskave in analize Economist Intelligence Unit pri britanski medijski hiši The Economist sta si leta 2022, ko je po svetu podivjala inflacija, cene energije pa so poskočile v nebo, z vidika življenjskih stroškov lovoriko najdražjih metropol na svetu prislužili mestna država Singapur in New York. Prvo mesto je lani zasedal izraelski Tel Aviv, ki pa je letos zdrsnil na tretje mesto.

Med deseterico najdražjih so se uvrstila štiri evropska mesta, in sicer Zürich, Paris, København in Ženeva. Na seznamu sta še dve ameriški mesti Los Angeles in San Francisco, ki si osmo mesto deli s Hong Kongom, poroča CNN.

Zaradi ostrih sankcij in drugih okoliščin, povezanih z vojno v Ukrajini, sta glede na poročilo o življenjskih stroških po svetu veliko, kar 88 mest na lestvici »pridobili« tudi ruski mesti Moskva in Sankt Peterburg. Sicer pa se kar šest od osmih mest, ki so dosegla najvišji skok na lestvici, nahaja v ZDA. Velik padec sta na drugi strani zaradi oslabljene valute doživeli japonski mesti Tokio in Osaka, a sta po lestvici najbolj nazadovali evropski mesti Stockholm in Luksemburg. Od 172 mest, kolikor jih je zajela raziskava, z vidika življenjskih stroškov najcenejši ostajata Damaska v Siriji in libijski Tripoli.

Prva deseterica

New York in Singapur
Tel Aviv
Hong Kong in Los Angeles
Zürich
Ženeva
San Francisco
Paris
København