Napeto

Upor Kitajcev zoper covidni režim. Kaj bo storil predsednik Xi Jingping?

G.G.
28. 11. 2022, 17.52
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 17.58
Deli članek:

Redoljubno kitajsko ljudstvo se je uprlo zoper drastične koronske ukrepe, ki že dobri dve leti otežujejo življenje.

Profimedia
Protestniki v Pekingu.

Protesti v večjih mestih so se nadaljevali tudi danes. V Pekingu so nezadovoljni ljudje vzklikali slogane kot Umaknite zapore javnega življenja in Nočemo testiranja PCR, hočemo svobodo. Nekateri so pred seboj nosili prazne liste papirja, s čimer izražajo tudi nasprotovanje cenzuri. Nekateri protestniki so zahtevali tudi odstop kitajskega voditelja Xi Jinpinga, ki je bil nedavno izvoljen za svoj tretji mandat.

Kitajska komunistična partija še vedno trmasto vztraja pri politiki ničelne tolerance do covida, čeprav so povsod drugod na planetu Zemlja opustili stroge ukrepe. Steve Tsang, direktor Kitajskega inštituta in Šole za orientalske in afriške študije v Londonu je za BBC razmišljal, kakšno dinamiko lahko vnesejo protesti v kitajsko politiko in družbo.

Če Jingping ne zatre demonstracij, bi s tem nakazal šibkost, kar bi lahko dalo zagona novim protestom, ki bi se razširili na druga mesta, ki jih je doletel lockdown, meni Tsang. Vlada bi tvegala, da izgubi nadzor, kar je ena od glavnih točk Jingpingove vladavine na vrhu partije.

Tseng predvideva, da bo kitajska vlada zatrla proteste, počakala, da se zadeve umirijo, da preteče nekaj časa, nato pa bi lahko nekoliko spremenila trdo koronsko politiko. Na papirju ne zaradi pritiska ljudstva, ampak zaradi domnevno spremenjenih, blažjih epidemiolških razmer. In vsi bi lahko bili spet zadovoljni. Seveda, če se zadeve ne zaostrijo in če kitajski državljani pozabijo na trdi covidni režim.