Protiofenziva na jugu Ukrajine

FOTO: Antonivski most končno klonil, v središču Hersona izobešena ukrajinska zastava

S.R.
11. 11. 2022, 11.00
Posodobljeno: 11. 11. 2022, 12.02
Deli članek:

Ukrajinske sile ob ruskem umiku z desnega brega reke Dneper vztrajno osvobajajo vasi in kraje okoli regionalne prestolnice Herson. Po navedbah ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikova bo umik ruske vojske na drugo stran reke trajal vsaj še en teden, a je rusko obrambno ministrstvo danes navedlo, da je operacija že zaključena.

Profimedia
/

Kot je včeraj pojasnil Reznikov, je na območju še vedno prisotnih približno 40.000 ruskih vojakov, ki so glede na obveščevalne podatke razporejeni tako v mestu kot zunaj njega. Umik bo trajal »najmanj en teden,« tega ne morejo storiti v dnevu ali dveh, je pojasnil. Po ocenah namestnika vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe Vadima Skibitskega pa je v mestu na desnem bregu reke Dneper ostala še najmanj polovica ruskih vojakov. Povsem drugačne so vesti iz Rusije, kjer je rusko obrambno ministrstvo po poročanju ruske tiskovne agencije Tass danes sporočilo, da je umik ruskih sil z desnega brega reke Dneper zaključen. Navedli so še, da so do današnjega jutra uspeli na levi breg premestiti »vse vojake in opremo.«

Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da so njihove sile osvobodile že ducate krajev in vasi, ki so jih ruski vojaki že zapustili. Po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bilo »osvobojenih 41 naselbin.« Številka sicer vključuje vse kraje in vasi, ki so jih ponovno zavzeli od 1. oktobra, kar je potrdil tudi prvi mož ukrajinske vojske Valerij Zalužni.

Že včeraj smo poročali, da je pod ukrajinskim nadzorom tudi strateško pomemben kraj Snihurivka, ki se nahaja približno 32 kilometrov severno od mesta Herson. Iz Kijeva so sicer sporočili, da z osvobajanjem ne bodo hiteli, saj ne vedo, kaj jih čaka v mestu. Kljub temu so se ponoči pojavili prvi znaki, da je ukrajinska vojska že povsem v bližini Hersona, nekateri ruski komentatorji na družabnem omrežju Telegram pa so celo sporočili, da naj bi vanj že vstopili, a ta poročila še zdaleč niso potrjena.

Ukrajinske oblasti so sicer z informacijami o premikih lastne vojske izredno skope, zato informacije v javnost prihajajo tudi s celodnevno zamudo. Na Telegramu so se pojavili tudi posnetki ukrajinske zastave v središču Hersona, a naj bi bilo to delu ukrajinskih partizanov. Po območju se sicer z vojaki prebijajo tudi inženirci in pirotehniki, ki odstranjujejo na tisoče neeksplodiranih min in podtaknjenih pasti, ki so jih za seboj pustili Rusi. Po navedbah Zelenskega je treba deminirati območje v velikosti približno 170.000 kvadratnih kilometrov.

V kolikor bo Herson, ki je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusija zavzela od začetka invazije, resnično znova v rokah ukrajinske vojske, bo to po marčevskem umiku iz kijevske regije in septembrski protiofenzivi v Harkovu že tretji večji poraz ruske vojske. Ena od posledic ruskega umika je sicer tudi ta, da bosta lahko obe vojski nekoliko prerazporedili svoje sile, zato bodo predvidoma hujši spopadi vzniknili na drugih območjih več kot 2000 kilometrov dolge frontne linije. Po zadnjih informacijah se je končno zrušil tudi Antonovski most, edina kopenska povezava med Hersonom in levim delom reke Dneper. Po tem, ko so ga od začetka protiofenzive v Hersonu vztrajno obstreljevali Ukrajinci, naj bi ga zdaj ob umiku končno razstrelili sami Rusi. Najbližji most čez reko je zdaj od Hersona oddaljen več kot 70 kilometrov.