Drug svet

Kitajci vendarle nekoliko popustili in za vzorec sprostili drakonske covidne ukrepe

S.R.
11. 11. 2022, 08.49
Deli članek:

Na Kitajskem so se vendarle odločili, da je čas za sproščanje drakonskih covidnih ukrepov, s katerimi vztrajajo že vse od začetka pandemije na začetku leta 2020. Sproščanje sicer ni izdatno, a ga bodo kitajski državljani vendarle občutili.

Profimedia
Kitajci ne odstopajo od tako imenovane strategije »zero Covid.«

Vodstvo kitajske komunistične partije je namreč v želji, da bi optimizirali in izboljšali svojo strategijo za boj proti pandemiji, včeraj pretresalo 20 ukrepov, namenjenih zamejevanju širjenja virusa sars-cov-2. Kot so poudarili v politbiroju, je treba vpliv tako imenovane strategije »zero Covid« na gospodarstvo zmanjšati na minimum in hkrati zagotoviti, da ukrepi v primeru izbruhov ostanejo strogi.

Kitajske oblasti so nato danes naznanile skrajšanje karantene v primeru tesnega stika s pozitivno osebo za dva dneva. Enako bo odslej veljalo za potnike, ki prispejo na Kitajsko, letalske družbe pa ne bodo več kaznovane, če se izkaže, da je bil na katerem od njihovih letal prisoten okužen potnik.

Doslej je veljalo, da mora posameznik, ki je bil v tesnem stiku z okuženo osebo, za sedem dni v karanteno v poseben center za karanteno, nato jo moral tri dni v karanteni preživeti še doma. V skladu z novimi pravili, ki jih je na svojem spletišču objavila kitajska komisija za zdravje (NHC), bo zdaj karantena v centrih trajala le pet dni, nato posameznika čaka tridnevna karantena doma. Še vedno bodo sicer iskali tesne stike, ne bodo pa več odkrivali sekundarnih tesnih stikov.

Kitajske oblasti so hkrati odpravile začasno prepoved mednarodnih letov v državo, ki je veljala v primeru, ko so na kakšnem letalu odkrili okuženega potnika. Prav tako se potnikom na teh letih ne bo treba več izkazati z dvema negativnima testoma, opravljenima v 48 urah pred letom. Dovolj bo samo eden.

V pripravi je tudi nov načrt za pospeševanje cepljenja zlastih starejših državljanov.

Na sproščanje so se odzvali tudi trgi, vrednost kitajske valute juan pa je nemudoma poskočila za tri odstotke.