Osvobojen strateško pomemben položaj

VIDEO: So Rusi Herson spremenili v »mesto smrti«? Minirali naj bi vse po spisku ...

S.R.
10. 11. 2022, 12.55
Deli članek:

Čeprav so Rusi naznanili umik iz mesta Herson na desnem bregu reke Dneper na jugu Ukrajine, kar je včeraj zaukazal sam ruski obrambni minister Sergej Šojgu, Ukrajinci ostajajo previdni.

Zajem zaslonske slike
Ukrajinska vojska v strateško pomembnem kraju Snihurivka.

Kot so pojasnili že včeraj, se sami ravnajo na podlagi lastnih obveščevalnih podatkov in ne izjav ruskih politikov. Danes je nato ukrajinska vojska potrdila, da so osvobodili kraj Snihurivka severno od Hersona. Posnetki ukrajinskih vojakov in zastav ter tudi veselih civilistov, prebivalcev tega kraja, ki je služil kot ena od ruskih glavnih obrambnih točk pred mestom Herson, so že zaokrožili po ukrajinski televiziji. Ukrajinsko obrambno ministrstvo osvoboditve uradno še ni potrdilo, a so pri tiskovni agenciji Reuters uspeli potrditi, da je posnetek nastal v Snihurivki.

V Kijevu so poudarili, da kljub ukazu o umiku ruskih sil na območje ne bodo vdrli brezglavo, saj se bojijo, da so jim Rusi pripravili past. Kot je zanje v navadi, ostajajo z informacijami glede premikov svojih sil izjemno skopi.

»Mesto smrti«

Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, je medtem dejal, da želi ruska vojska Herson ob domnevnem umiku spremeniti v »mesto smrti.« Po njegovih navedbah vsepovsod podtikajo mine, od stanovanj do kanalizacije, mesto pa nameravajo obstreljevati z druge strani reke Dneper. »Tako je videti ruski svet: prišli, pokradli, slavili, ubili priče, pustili ruševine in zapustili,« je dejal Podoljak.

Herson, prestolnica istoimenske regije Herson, je edina regionalna prestolnica, ki so jo Rusi zavzeli od začetka invazije. »V tem trenutku informacij o tako imenovanem umiku ruskih vojakov iz Hersona ne moremo niti potrditi niti zanikati. Z ofenzivo bomo nadaljevali v skladu z načrti,« pa je pojasnil brigadni general Oleksij Gromov.