zver na prostosti

V Srbiji v bližini meje s Hrvaško opazili 'zelo nevarnega' črnega panterja?

M. T. V.
11. 11. 2022, 11.06
Posodobljeno: 11. 11. 2022, 11.33
Deli članek:

Čeprav uradnih dokazov, da se žival potika naokoli, ni, oblasti prebivalcem svetujejo, naj bodo previdni, saj je predator lahko zelo nevaren.

Profimedia
Črni panter

Sliši se kot dobra reklama za drugi del hollywoodske uspešnice, ki pravkar prihaja na male zaslone, ampak očitno gre zares: v srbski občini Apatin v bližini hrvaške meje so opazili črnega panterja (leoparda)! Javno podjetje Vojvodinašume, ki skrbi za gozdove, lov in ribolov in turizem na tem področju, je za prebivalce izdala uradno opozorilo, da so v njihovih gozdovih menda opazili to redko žival, ki pa je "lahko zelo nevarna", zato naj pazijo, če se gibajo v naravi. Napisali so še, naj, če bi žival opazili, nemudoma pokličejo policijo.

Kako je žival, ki seveda ne živi na tem območju, prišla v naravo, še ni znano, najverjetneje pa je, da je pobegnila kakšnemu ljubitelju eksotičnih živali. Panterja naj bi prvi opazil meščan vasi Sonte, Petar Sladić, poroča novosadski Dnevnik. Da gre res za črnega panterja, naj bi nato potrdil še vaški lovec, ki je žival, "veliko večjo od volka in z zelo dolgim repom" ugledal skozi infrardeči daljnogled. Prebivalci naj bi ga videvali sicer že vsaj štirinajst dni, a jih do zdaj nihče ni jemal resno.

Kljub opozorilom o nevarnosti pa je Milan Mirić Miki, lastnik zasebnega živalskega vrta v Srbiji, prepričan, da bi leopard ob srečanju z ljudmi najverjetneje pobegnil, je dejal za hrvaški portal Index. In omenil še možnost, da gre za isto žival, ki so jo lansko zimo opazili na Madžarskem in naj bi pobegnila iz avstrijskega zatočišča, saj lahko te zveri prepotujejo ogromno območje. "Čeprav gre za žival iz ujetništva, bi s svojo iznajdljivostjo lahko v divjini preživela dlje časa, sploh če ima dovolj hrane. Gosti gozd Podonavja s svojo divjadjo in možnimi skrivališči zagotovo lahko ponudi zatočišče takšnemu predatorju," je prepričan Mirić. "Leopardi so plašne živali, bežijo pred ljudmi, skrivnostni so, lovijo ponoči. Prej bodo lovili pse in mačke, ki jih lahko nadvladajo, kot da bi prišli v konflikt z večjo živaljo, zato panika ni potrebna," pritrjuje biolog Srđan Peurača za srbske novosti. A zaenkrat konkretnega dokaza, da se žival res nahaja tam, ni, čeprav so prebivalci v okolici menda opazili tudi "velikanske odtise mačjih šap".

Ob tem pa spomnimo še na domnevno pumo, ki naj bi jo lansko pomlad videvali v Prekmurju – tja naj bi prišla iz Hrvaške, saj so jo pred tem opazili lovci v Medžimurju.