Zelenski postavil pogoje za pogajanja

Vsak dan jih umre več sto, območje je posejano s trupli ruskih vojakov

S.R.
8. 11. 2022, 10.42
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 13.56
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru dejal, da najhujši spopadi trenutno potekajo v regiji Doneck, ki je »žarišče največje norosti okupatorjev.«

Profimedia
Na območju mesta Bahmut že več kot mesec dni potekajo srditi spopadi.

»Vsak dan jih umre več sto. Območje pred ukrajinskimi položaji je posejano s trupli okupatorjev,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters navedel Volodomir Zelenski. Ruske sile, na čelu s pripadniki skupine plačancev Wagner, že več kot mesec dni brezglavo napadajo položaje v bližini strateško ne preveč pomembnega mesta Bahmut, žrtve pa so domnevno ogromne na obeh straneh. Ukrajinska policija iz Bahmuta, ki je zaradi obstreljevanja ostal brez elektrike in gretja, še naprej evakuira civiliste. Srditi spopadi potekajo tudi na območju mesta Avdiivka, v katerem naj bi bilo ob ruskem bombardiranju uničenih ali poškodovanih večina zgradb. Razmere so napete na območju v bližini mest Svatove, Kremina in Rubižne v regiji Lugansk, kjer ukrajinske sile še naprej napadajo prometne povezave med mesti severno od Severodonetska.

Profimedia
V Hersonu poteka množična evakuacija, a še vedno ni jasno, kakšni so načrti ruske vojske.

Uganka v Hersonu

Še vedno tudi ni jasno, kakšni so ruski načrti v primeru mesta Herson v istoimenski regiji na jugu države, iz katerega še vedno poteka evakuacija ali deportacija civilistov, po nekaterih poročili pa naj bi ga zapuščali tudi ruski vojaki, pri čemer se pojavljajo opozorila, da bi lahko šlo za past in da ruska vojska mesta ne bo predala brez silovitega odpora. Ukrajinske oblasti so medtem rusko vojsko obtožile, da plenijo prazne domove in muzeje ter da v hiše naseljuje v civilna oblačila oblečene vojake, pripravljene na ulične boje, v kolikor bi v mesto vstopile ukrajinske sile. Herson, v katerem je pred vojno živelo skoraj 300.000 prebivalcev, je bilo eno prvih ukrajinskih mest, ki jih je okupirala ruska vojska. V zadnjih 48 urah v mestu ni elektrike in ogrevanja, motena pa je oskrba s pitno vodo. Strani za to obtožujeta druga drugo. Po navedbah lokalnih uradnikov, ki jih je tja nastavila Rusija, so za to krivi »ukrajinski saboterji,« medem ko so ukrajinske oblasti navedle, da je ruska vojska odstranila približno 1,5 kilometra daljnovodov. Na splošno so razmere v mestu precej nejasne, ukrajinske sile, ki se nahajajo v bližini, pa pričakujejo, da bo potekal srdit boj za mesto, ki ga po njihovih ocenah ruski vojaki ne bodo zapustili sami.

Ukrajinska vojska je včeraj prav tako sporočila, da naj bi Rusi iz neke zdravstvene ustanove v pokrajini Kakhovka v regiji Herson odpeljali približno 100 invalidnih otrok in jih premestili v moskovsko regijo. Deportirali naj bi tudi ljudi iz tamkajšnjih domov za starejše, zgradbe pa naj bi zasedla ruska vojska.

Profimedia
Volodimir Zelenski

So mogoča pogajanja?

Zelenski je sicer v svojem rednem nočnem nagovoru dejal še, da je pripravljen na pogovore z Rusijo, a le na pristna pogajanja, ki bodo vsebovala vrnitev zasedenega ukrajinskega ozemlja, zagotovilo odškodnin za ruske napade in kazni za odgovorne za vojne zločine, poroča STA. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pa je v intervjuju za italijanski časnik La Repubblica glede pogajanj danes izpostavil še en pogoj, in sicer, da lahko slednja potekajo samo z morebitnim naslednjim ruskim predsednikom, ne pa s Putinom. »Če bi se pogajali s Putinom, bi pomenilo predajo, nikoli mu ne bi poklonili tega darila,« je poudaril Podoljak.

Ukrajina je sicer po besedah Zelenskega že večkrat predlagala takšne pogovore, vendar so »vedno dobili nore ruske odgovore z novimi terorističnimi grožnjami, napadi, obstreljevanjem ali izsiljevanjem.« 

Namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko pa je po poročanju STA danes odgovoril, da Rusija ne postavlja nikakršnih predpogojev za mirovna pogajanja, računa le na »dobro voljo« Kijeva. Ob tem je poudaril, da je bila Rusija na pogajanja vedno pripravljena.