Prve ankete: zmagujejo republikanci

Američani imajo danes pomembne volitve, med kandidati tudi pri nas znani dr. Oz s podporo Trumpa

E. J.
8. 11. 2022, 09.20
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 10.06
Deli članek:

Američani danes odhajajo na kongresne volitve za polni sklic predstavniškega doma in nekaj več kot tretjino sklica senata, kjer bodo po večini napovedi zmago slavili republikanci.

profimedia
Dr. Mehmet Oz, tudi pri nas znan kot dolgoletni voditelj zelo priljubljene dnevne oddaje o zdravju in 'varovanec' legendarne voditeljice Oprah Winfrey, kandidira na konzervativni strani s podporo Donalda Trumpa.

Popularno imenovane vmesne volitve, ker potekajo na polovici predsedniškega mandata, so tradicionalno tudi nekakšen referendum o aktualnem predsedniku in skoraj praviloma stranka, ki je na oblasti v Beli hiši, izgubi oblast v kongresu. V sedanjem sklicu predstavniškega doma imajo demokrati pičlo večino (222 proti 213) in skoraj zagotovo jo bodo zdaj izgubili, piše CNN.

Volitve v senat izjemno negotove

Na senatnih volitvah pa je izid izjemno negotov in demokrati upajo, da bi tam lahko preživeli kot vladajoča stranka. V senatu je sto poslancev, katerih mandat traja šest let, torej vsaki dve leti izvolijo približno tretjino sklica senata.

profimedia
Kamala Devi Harris, ameriška pravnica in političarka, z inavguracijo 20. januarja 2021 je po zmagi na novembrskih predsedniških volitvah skupaj Joeom Bidenom, postala prva ženska in prva temnopolta podpredsednica Združenih držav Amerike.

Trenutno je 50 proti 50, a ker ima podpredsednica Kamala Harris odločilen glas, je večina dejansko demokratska. Danes bodo volili 35 novih senatorjev, trenutno imajo 21 sedežev  republikanci, 14 pa demokrati.

Najtesnejše tekme so v Georgii, Pennsylvaniji in Nevadi. Če republikanci zmagajo v teh dveh državah in ne bo presenečenj drugje, bodo prevzeli nadzor nad senatom.

Pogled proti Pennsylvaniji 

Volitve v Pennsylvaniji so ene najbolj pozorno spremljanih v državi, saj je od njih verjetno odvisna večina v senatu. V tej zvezni državi, znani po velikih urbanih središčih in propadajoči industriji, poteka hud boj za mesto, ki je ostalo prazno zaradi upokojitve republikanskega senatorja.

Dr. Mehmet Oz, dolgoletni voditelj zelo priljubljene dnevne oddaje o zdravju, je na konzervativni strani. 62-letnega Oza podpira Donald Trump, ki ima še naprej pomemben vpliv na republikanske volivce, povzemajo v hrvaškem Indexu.

profimedia
John Fetterman, demokrat, se bori za legalizacijo marihuane in razvoj sindikatov. Na roko si je dal vtetovirati datume petih umorov, ki so pretresli njegovo mesto.
Na drugi strani je John Fetterman, ’plešasti velikan’, saj je visok 205 centimetrov, ki se bori za legalizacijo marihuane in razvoj sindikatov. Znano je, da 50-letnik pogosto nosi kratke hlače, tudi v snegu. Je demokrat in je diplomiral na Harvardu, 13 let je bil župan deindustrializiranega mesta Braddock. Na roko si je dal vtetovirati datume petih umorov, ki so pretresli njegovo mesto.

Tako Joe Biden kot Donald Trump sta se osebno vključila v kampanjo svojih kandidatov. Agencije za javnomnenjske sicer raziskave menijo, da je tekma trenutno pretesna, da bi lahko rekli, kdo je favorit.

Georgia, drugič

Ker je v Georgii Joe Biden leta 2020 premagal Donalda Trumpa za samo 12.000 glasov, je Georgia znova glavni predmet poželenja. V tej zvezni ameriški zvezni državi  je dvoboj zelo izenačen, vanj pa je bilo vloženih več deset milijonov dolarjev.

profimedia
Nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa Herschel Walker si prizadeva za mesto v senatu na strani republikancev.
Nekdanji republikanski zvezdnik ameriškega nogometa Herschel Walker si prizadeva za mesto v senatu, ki ga zaseda demokratski pastor Raphael Warnock. Warnock je prvi temnopolti senator, izvoljen v Georgii, državi, ki jo še vedno zaznamuje segregacija. Kampanjo pro-Trumpovega kandidata je zasenčilo več nedavnih škandalov, saj je bil Walker, znan po svojem nasprotovanju splavu, obtožen, da je plačal splav eni od svojih nekdanjih partnerk.

profimedia
Republikanec Brian Kemp želi obdržati položaj v Georgii.
Hkrati se odvija hud boj za položaj guvernerja: republikanec Brian Kemp želi obdržati položaj, njegova protikandidatka pa je nekdanja predstavnica v skupščini Georgie Stacey Abrams, ki si že deset let prizadeva za mobilizacijo manjšinskih volivcev.

Zadnji dnevi akcije

Ameriški predsednik Joe Biden je volivcem v Pennsylvaniji povedal, da bi imel poraz demokratov na torkovih vmesnih volitvah "desetletne" posledice, medtem ko so republikanci, vključno z njegovim predhodnikom Donaldom Trumpom, dejali, da pričakujejo prepričljivo zmago.

profimedia
Barack Obama, politik in nekdanji predsednik Združenih držav Amerike je prav tako nastopil v Pennsylvanii.
Največja imena ameriške politike – Biden, Trump in nekdanji predsednik Barack Obama – so v soboto obiskala Pensilvanijo v upanju, da bodo prevrnila tehtnico v tekmi za senat med demokratskim guvernerjem Johnom Fettermanom in republikanskim zdravnikom in televizijsko zvezdo Mehmetom Ozom.

profimedia
Čeprav imena Joeja Bidna ni na glasovnici, mnogi Američani te volitve vidijo kot referendum o predsedniku. Na fotografiji na nedavnem nastopu v Pennsylvanii.

"Ljudje, trije dnevi, trije dnevi do enih najpomembnejših volitev v našem življenju. Izid bo oblikoval našo državo v prihodnjih desetletjih in moč, da oblikujete ta izid, je v vaših rokah," je dejal Biden podpornikom na univerzi Temple v Philadelphii in dodal: "To je izbira. Izbira med dvema močno različnima vizijama Amerike."

Kaj je rekel Trump?

Na shodu v Latrobu, jugovzhodno od Pittsburgha, je Trump predstavil vrsto pritožb nad demokrati, od strankinega ravnanja z inflacijo do izobraževalnih programov, za katere njegovi podporniki menijo, da so preveč napredni. "Če želite ustaviti uničenje naše države in rešiti ameriške sanje, potem morate ta torek na veliko glasovati za republikance," je dejal Trump.

profimedia
Donald Trump naj bi se po vmesnih volitvah pripravljal na začetek tretje zaporedne tekme za Belo hišo.
Trump, za katerega viri pravijo, da se po vmesnih volitvah pripravlja na začetek tretje zaporedne tekme za Belo hišo, še naprej trdi, da je bil njegov poraz proti Bidnu leta 2020 posledica razširjene goljufije. Več sodišč, vladnih agencij in članov njegove administracije je to trditev zavrnilo kot neresnično.

Kljub temu ankete kažejo, da veliko število republikanskih volivcev sprejema to trditev, prav tako številni kandidati za kongres, guvernerje in državne urade, ki nadzorujejo volilno administracijo. "Vrnili se bomo nazaj to čudovito hišo," je dejal Trump o predsedniški tekmi leta 2024.

profimedia
Danes imajo v Združenih državah Amerike kongresne volitve za polni sklic predstavniškega doma in nekaj več kot tretjino sklica senata, po večini napovedi naj bi zmago slavili republikanci.

Dvojni referendum

Čeprav imena Joeja Bidna ni na glasovnici, mnogi Američani te volitve vidijo kot referendum o predsedniku. So pa tudi velika preizkušnja politične prihodnosti Donalda Trumpa, ki daje vse od sebe v kampanji republikanske stranke in organizira številne shode po državi.

Za oba, ki tudi razmišljata o ponovni kandidaturi na volitvah leta 2024, bodo izidi 'vmesnih volitev' za enega pomenili veter v hrbet, za drugega pa konec navdušenja.