Kmalu iz oči v oči?

V ozadju potekajo tajni pogovori med ključnimi ameriškimi in ruskimi igralci

S.R.
8. 11. 2022, 08.21
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 08.27
Deli članek:

Rusija in ZDA utegnejo kmalu obnoviti komunikacijo med obema državama, ki je prekinjena vse od začetka ruske invazije na Ukrajino. V ospredju pogovorov, ki naj bi potekali na Bližnjem vzgodu in o katerih se še dogovarjajo, bo strateško jedrsko orožje.

Profimedia
/

Čeprav je nova pogodba o omejevanju jedrskega orožja, tako imenovan sporazum novi start, še vedno v veljavi, so v luči zamrznjenih diplomatskih odnosov od 24. februarja, ko je Rusija napadla Ukrajino, pogovori o strateškem jedskem orožju med državama povsem zamrli. Ruski časnik Kommersant danes poroča, da bodo komunikacijo na tem področju kmalu obnovili. Po njihovih navedbah bi lahko pogovori, ki so običajno potekali v Švici, potekali na Bližnjem vzhodu, saj Rusija Švice, odkar se je ta pridružila sankcijam, ne obravnava več kot nevtralno državo.

Da so komunikacijski kanali na najvišji ravni odprti, je že včeraj potrdil tudi ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Pojasnil je, da je to v interesu ZDA in vseh držav, na katere vpliva vojna v Ukrajini, ter da je to nujno za razjasnitev morebitnih nejasnosti in zmanjšanje tveganja za katastrofo, »kot je potencialna uporaba jedrskega orožja.« Ob tem je Sullivan dodal, da jim je popolnoma jasno, »s kom imajo opravka.« Zavezal se je še, da bodo nadaljevali sodelovanje z mednarodnimi partnerji v prizadevanju, da bodo »storilci hudih in grotesknih vojnih zločinov v Ukrajini odgovarjali za svoja dejanja.«

O tajnih pogovorih je sicer prejšnji teden prvi poročal Wall Street Journal. Po njihovih navedbah so bili predstavniki Bele hiše v stiku s svetovalcem ruskega predsednika Vladimirja Putina Jurijem Ušakovom in sekretarjem ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolajem Patruševom, enim Putinovih najtesnejših zaveznikov in ostrim kritikom Zahoda.