V partnerstvu z Rusijo bi bili velesila

Lukašenko med sekanjem drv: Jutri bo gorela vsa Evropa

S.R.
8. 11. 2022, 07.09
Deli članek:

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v pogovoru z domačimi medijskimi veljaki, ki jih je nagovoril na tekmovanju v sekanju drv, ostro kritiziral evropske voditelje, ki da ne uspejo pogasiti požara v lastnih hišah.

Profimedia
Aleksander Lukašenko

»Nemčija, celotna Evropa, danes nima voditeljev. Želel bi si, da bi jih imeli. V lastnih hišah ne uspejo pogasiti požara. Evropejci si ne želijo te vojne. Dobro razumejo, kaj se danes dogaja v Ukrajini. Tudi v Belorusiji poskušajo zanetiti požar. Jutri bo gorela vsa Evropa,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal beloruski predsednik Lukašenko. Evropske voditelje je označil za norce, ki Wahingtonu ne znajo reči ne in v regiji prilivajo olje na ogenj.

»Edina stvar, ki se je Američani bojijo, je jedrsko orožje, ker jih lahko doseže. Če jedrsko orožje ne bo uporabljeno, se bodo borili s konvencionalnim orožje. Kje? Borili se bodo tukaj. Mi bomo tukaj v tem kaosu. Ukrajina že gori,« je vlogo ZDA opisal Lukašenko, ki je dogajanje v Ukrajini označil za katastrofo. »Najbogatejša država. Ni take države, kot je bila Ukrajina. Sovjetska zveza je vanjo veliko investirala. Ima najbolj rodno zemljo, najbolj čudovito naravo! V kaj so jo spremenili? To je katastrofa,« pa je njegove besede povzela beloruska tiskovna agencija Belta. Dodal je še, da elite v številnih državah ne želijo ustaviti konflikta, temveč želijo z vojno nadaljevati, da bi ohranili lastno moč. Evropo je še pozval, naj se »prebudi in ustavi vojno,« a tega po njegovih navedbah ne morejo zaradi ZDA.

Beloruski predsednik je nato Evropi pokazal drugo pot, po kateri bi se cedila med in mleko. Kot je pojasnil, bi Evropa, če bi se odločila za partnerstvo z Rusijo, postala velesila, ki je »nihče ne bi mogel uničiti. Na voljo je dovolj virov za naslednje tri generacije. Na voljo so super tehnologije, nič slabše od tistih v ZDA. Naredimo to! A tam ni nikogar, ki bi lahko sprejel takšno odločitev. Bojijo se.«