Srbska vojska je od torka v stanju pripravljenosti

Vučićev šov: obiskal rezerviste in spregovoril o svojih vojaških dneh ter skrivnostnih dronih

E. J.
3. 11. 2022, 13.51
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 15.08
Deli članek:

Ni govoril le o spominih na svoje dneve v vojski, ko je bil vesel, da je na jedilniku fižol, povedal je tudi, da preiskuje, kdo je včeraj poslal dron v Srbijo in zakaj ter da je srbska vojska v stanju pripravljenosti tudi zaradi razmer na Kosovu.

osebni arhiv
vučić

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je včerajšnjo sestrelitev brezpilotnega letala v bližini vojašnice pri Kosovu komentiral z besedami, da Srbija ni z nikomer v sporu, a da ne more dovoliti, da bi kdo vohunil za njeno oboroženo silo. Vučić je na vojaški vaji "Manevri 2022" na vadišču Pasuljanska livada pri Ćupriju dejal, da včerajšnji incident ni bil edini in da so tovrstna letala večkrat opazili nad vojašnicami srbske vojske (SV), čemur so sledili z opozorilom.

"Tovrstno izvidniško in nezakonito obveščevalno delo predstavlja neke vrste agresijo na suvereno državo," je Vučić dejal novinarjem na vojaškem vadišču.

Ocenil je, da je šlo za "združeno delovanje proti Srbiji", pri čemer je poudaril, da tega ne bi imenoval "sovražno", saj se lahko v komentarjih akterjev v državi in ​​regiji pojavijo "politične konotacije" in "norčevanje, zakaj bi nekdo uporabljal drone poleg satelitov" in vprašanja, s kom je Srbija v sporu. "Če bi nas jutri sabotirali, kot je bilo tisto na Baltiku, bi preživeli, za druge ne vem," je dejal.

Preiskuje, kdo je poslal dron

"Nismo v konfliktu z nikomer in ne želimo, da nekdo vohuni za našo vojsko, da vstopi v vsak hangar na ozemlju Srbije in prešteje, koliko nabojev in granat imamo," je dejal Vučić in zatrdil, da "delamo na tem, da bi ugotovili, kdo je poslal dron." Enote srbske vojske so v sredo popoldne odkrile in nevtralizirale komercialni dron, ki se je gibal iz smeri Kopaonika proti Raški na jugu Srbije, je v torek sporočilo ministrstvo za obrambo.

Dron je bil sestreljen z uporabo sredstev za elektronsko motenje v neposredni bližini vojaških objektov v raškem garnizonu, so sporočili z ministrstva.

Vojska je v stanju pripravljenosti, napetosti s Prištino še ni konec

Srbska vojska (SRB) je od torka "v stanju pripravljenosti" in "stopnja bojne pripravljenosti je povišana zaradi razmer na Kosovu", je pred tem dejal srbski obrambni minister Miloš Vučević in navedel, da je to ukaz predsednika Aleksandarja Vučića.

Nove napetosti med Beogradom in Prištino so spet prišle v ospredje, potem ko se je v noči na ponedeljek v noči na ponedeljek opolnoči iztekel rok, ki ga je kosovska vlada določila za uveljavitev odločitve o zamenjavi registrskih tablic, izdanih v Srbiji, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu. V torek se je kosovska vlada odločila, da bo te ukrepe uporabljala postopno od novembra 2022 do junija 2023.

Vučić je obiskal vojake

Vučić je med vajo obiskal vojake. "Vojaki, častniki, podčastniki, pozdravljeni," jih je pozdravil. "Je boljša tretja ali četrta brigada? Te so najboljše," je vprašal in dobil odgovor, da sta obe dobri. "Streljali so izjemno dobro! Bravo fantje, bravo fantje!", je dejal Vučić, ki se je nato pogovarjal z rezervisti iz Zaječarja, Vranja in Pržogranca, ki se jim je zahvalil, da so se odzvali vabilu.

"Uniforme urejene, škornji očiščeni? Razmere so drugačne, korektne ... Vi niste razvajeni?" je vprašal Vučić in se spomnil svojih vojaških dni.

"Nič več ropotanja s posodo?" je dodal Vučić. "V mojih časih smo bili presrečni, ko smo dobili fižol," je dodal.