Kriminalistična preiskava

Neuradno: V odmevni zadevi Marinblu in Selea kazenska ovadba

S.R.
3. 11. 2022, 12.45
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 14.03
Deli članek:

Koprski policisti so že včeraj sporočili, da se je zaključila obsežna kriminalistična preiskava, povezana s sumi storitve kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost pri dveh gospodarskih družbah z območja Kopra.

Marinblu
Na dogajanje za štirimi stenami podjetja Marinblu je prva opozorila Delavska hranilnica.

O zadevi je danes v izjavi za javnost spregovoril pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dejan Grandič, ki pa je bil zaradi varstva osebnih podatkov vseh vpletenih z informacijami skop. Po neuradnih informacijah portala N1 je kriminalistična preiskava povezana z dogajanjem v podjetjih Marinblu in Selea, torej afero, o kateri smo obširno poročali junija letos in na katero je prva opozorila Delavska svetovalnica.

Grandič je danes ponovil, da so koprski kriminalisti preiskavo, ki so jo začeli na podlagi enega od oškodovancev, zaključili ter so na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo, v kateri dvema fizičnima in dvema pravnima osebama z območja koprske policijske uprave očitajo kaznivi dejanji kršitve temeljnih pravic delavcev in eno kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Odgovorna oseba v obeh gospodarskih družbah po navedbah Grandiča v zadnjih dveh letih zavestno ni ravnala v skladu s predpisi o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku ter letnem dopustu. Več kot 20 delavcev – po navedbah Grandiča gre za 24 zaposlenih v podjetjih – je s tem prikrajšala za pravice, ki jim pripadajo. Tako se jim niso izplačevali predvsem dodatki za nočno in nedeljsko delo ter delo med prazniki. Hkrati se niso spoštovale določbe o počitku, delavci pa so presegli dovoljeno število tedensko opravljenih ur, pri čemer so se v evidence vpisovali lažni podatki o številu opravljenih ur.Pomočnik, ki je glavnemu storilcu pomagal pri izvrševanju navedenih kaznivih dejanj, je prav tako deloval v podjetju, je še potrdil Grandič.

V okviru predkazenskega postopka, ki ga je usmerjalo koprsko okrožno državno tožilstvo, so preiskovali obdobje od leta 2020. Za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev je ob denarni kazni predpisana najmanj triletna zaporna kazen, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenje poslovnih listin pa največ dvoletna zaporna kazen.

Spomnimo, po razkritjih o dogajanju v kozinskih podjetjih Marinblu in Selea v lasti nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, na katerega je prva opozorila Delavska hranilnica, so se iz izrednimi inšpekcijskimi nadzori najprej zganile inšpekcijske službe, ki so sicer podjetji pred tem že obravnavale. V skladu z očitki Delavske svetovalnice so bili zaposleni v podjetjih, med katerimi so bili tako slovenski kot tuji državljani, na delovnem mestu nenehno pod nadzorom videokamer, pri čemer so bili prek telefona deležni opominov in graj. Silili naj bi jih tudi v 30, celo 40 ur neprekinjenega dela. Zaposleni naj bi bili na splošno žrtve hudih kršitev pravic delavcev. Nepravilnosti je ugotovil tudi inšpektorat za delo, higiensko-tehnične pomanjkljivosti v podjetju Marinblu pa je nato ugotovila še Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.