politična godlja

Johnson naj bi se že vrnil s počitnic in tipal za podporo, mu lahko uspe velik povratek?

S.R.
21. 10. 2022, 13.16
Deli članek:

Kandidati za novega premierja iz vrst Torijcev so po včerajšnjem novem pretresu v britanski politiki že začeli dvoriti konservativnim poslancem.

Profimedia
Borisu Johnsonu se ponuja nova priložnost.

Po vsega šestih tednih vladanja je včeraj odstopila britanska premierka Liz Truss, ki je s tem postala premierka z najkrajšim stažem v zgodovini Združenega kraljestva. Njena vladavina je bila kratka, a kaotična. S svojim gospodarskim programom, osredotočenim na nižanje davkov tistim, ki imajo pod palcem največ, je ogrozila finančno stabilnost države in zadala dodaten udarec lastni stranki, ki bi glede na ankete ob morebitnih parlamentarnih volitvah trenutno zabeležila katastrofalen poraz. Laburisti medtem mirno spremljajo, kako Torijce od znotraj razkrajajo spopadi med različnimi centri moči, ob tem pa pozivajo k čim prejšnjim volitvam.

Torijci zdaj upajo, da bo tekme za zamenjavo Trussove čim prej konec in da bo potekala s čim manj drame, a imena najverjetnejših kandidatov obetajo vse prej kot mirno plovbo. Med najverjetnejšimi se omenjajo predvsem nekdanji finančni minister v vladi Borisa Johnsona Rishi Sunak, Penny Mordaunt in celo sam Johnson, ki bi mu s tem uspel neverjeten povratek na položaj, s katerega so ga to poletje odnesle številne afere.

Proces za imenovanje že petega britanskega premierja v zadnjih šestih letih, ki ga želijo Torijci po hitrem postopku zaključiti do naslednjega petka, se je danes že začel. Kandidati morajo zbrati podporo najmanj 100 torijskih poslancev, kar pomeni, da bo ožji izbor omejen na tri potencialne voditelje.

Povratek Johnsona?

Kot poročajo britanski mediji, naj bi se najvišja podpora obetala Sunaku in Johnsonu. »Mislim, da je že dokazal, da lahko doseže spremembe. Doseže jih lahko še enkrat. Prepričan sem, da moji kolegi to sporočilo slišijo jasno in glasno,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal poslanec Paul Bristow, ki navija za Johnsona. Dodal je, da gre za človeka, ki se ga »Laburisti bojijo« in »ki lahko prinese zmago na naslednjih splošnih volitvah.« Nekateri drugi iz vrst Torijcev niso tako prepričani, da lahko nekdanji premier prejme zadostno podporo. Po navedbah enega od njegovih nekdanjih svetovalcev, ki je želel ostati neimenovan, je Johnson med svojim »mandatom, polnim škandalov, od sebe odrinil veliko konservativcev.« Will Walden, še eden od njegovih nekdanjih sodelavcev, je na drugi strani dejal, da se je Johnson že vrnil s počitnic in da med poslanci že preverja, če se mu obetajo kakšne možnosti.

Profimedia
Rishi Sunak

Stavnice stavijo na Sunaka

Stavnice sicer največ možnosti pripisujejo Sunaku, nekdanjemu analitiku v razvpiti investicijski banki Goldman Sachs in nekdanjemu finančnemu ministru, ki ga je Trussova premagala v nedavni borbi za premierski stolček. Konservativci imajo do Sunaka mešane občutke. V očeh nekaterih gre za finančnega ministra, ki je državi pomagal prebroditi najhujše čase med pandemijo covida-19, drugi ga obravnavajo kot izdajalca, ki je v Johnsonov hrbet zaril nož, zaradi česar v bitki s Trussovo, čeprav je imel podporo poslancev, ni našel popore med člani svoje stranke. Sunak je sicer že med poletjem opozarjal, kaj se bo zgodilo, če bo Trussova svoj gospodarski program, temelječ na nižanju davkov za najbogatejše, dejansko udejanjila. Njegove napovedi so se izkazale za pravilne. Številni konservativci so mnenja, da je on edini, ki lahko stranko Torijcev reši pred propadom. Tudi sam sicer nima dobre popotnice, saj je kot nekdanji finančni minister eden od glavnih krivcev za gospodarske težave, v katerih se je v zadnjem obdobju znašla država. Britance namreč pesti huda kriza višanja življenjskih stroškov, ki je precej globlja kot v drugih evropskih državah in je v veliki meri tudi posledica brexita.

Profimedia
Penny Mordaunt

Stavnice na tretje mesto uvrščajo Penny Mordaunt, ki je v Johnsonovi vladi kot obrambna ministrica zdržala vsega 85 dni, a je bila pozneje imenovana za vodjo spodnjega doma britanskega parlamenta. Njeni kritiki opozarjajo, da predstavlja »levo krilo« stranke Torijcev in da njeno ime ni dovolj odmevno, čeprav nekatere ankete kažejo, da gre dejansko za kandidatko, ki bi si jo Laburisti najmanj želeli imeti za nasprotnico na naslednjih britanskih parlamentarnih volitvah.