Notranje zdrahe

FOTO: Ruski generali niso več svete krave, kritiki vse glasnejši

S.R.
6. 10. 2022, 20.23
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 00.29
Deli članek:

Kar je bil nekdaj neke vrste tabu, je zdaj v Rusiji postalo del vsakdana.

Profimedia
Posledice današnjega raketnega napada v Zaporožju.

Na udaru ostrih kritik so se znašli najvišji predstavniki ruske vojske, predvsem generali in tisti, ki so odgovorni za odločitve, ki so privedle do trenutnega stanja na bojiščih v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki naj bi po ocenah obveščevalnih služb in nekaterih vojaških analitikov že nekaj časa tudi sam neposredno sodeloval v vojaški strategiji in imel v rokah pravzaprav vse ključne odločitve, zaenkrat še ni postal tarča ostrih jezikov, a pritisk na najbližje sodelavce bržkone bržkone močno občuti tudi sam.

Na udaru se je v zadnjem obdobju znašel predvsem minister za obrambo Sergej Šojgu, Putinov tesen zaveznik, za katerega se zdi, da ga načrtno spodkopavata prvi mož ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin in čečenski voditelj Ramzan Kadirov

Če sta slednja najmočnejša igralca v tej igri moči, pa zaenkrat delujeta nekoliko bolj podtalno in se odkritih napadov izogibata. Drugače je v primeru nekaterih ruskih vojnih komentatorjev in politikov na nižji ravni.

Tako je danes Kiril Stremusov, namestnik vodje vojaško-civilne uprave v okupirani ukrajinski regiji Herson, brez dlake na jeziku dejal celo, da bi se moral Šojgu zaradi vojaških porazov »ustreliti.« »Tako je, številni tako pravijo: če bi bili na položaju obrambnega ministra, ki je dovolil takšno stanje, bi se, kot častniki, ustrelili,« je navedel Stremusov.

Rusko obrambno ministrstvo se na njegove navedbe še ni odzvalo, a Stremusov še zdaleč ni edini, ki se mu je razvezal jezik. »Prosim pojasnite mi, kaj je naslednja genialna ideja generalnega štaba?« se je vprašal eden najvidnejših televizijskih voditeljev v Rusiji Vladimir Solovjov. Dodal je, da čas ni na njihovi strani, saj da so Ukrajinci »znatno povečali količino svojega orožja, kaj ste v tem času storili vi?«

Profimedia
Posledice današnjega raketnega napada v Zaporožju.

Odgovarjajo z raketami

Rusi na uspehe ukrajinske vojske na okupiranih območjih še naprej odgovarjajo predvsem z raketnimi napadi na večja mesta. Tako so v četrtkovem raketnem napadu na mesto Zaporožje umrli najmanj trije civilisti, še 12 jih je bilo poškodovanih, vključno s triletnim otrokom. Raketa je zadela stanovanjsko zgradbo, ki je končala v ruševinah, v katerih je ostalo ujetih več ljudi. 

»Soba se je napolnila z dimom in prahom. Skočil sem iz postelje, da vidim, kaj se je zgodilo,« je za tiskovno agencijo Reuters dejal 49-letni moški, ki je napad preživel. Mesto, ki ga Rusi nikoli niso osvojili, je sicer del regije Zaporožje, ki jo rusi na podlagi referendumov štejejo za svoje ozemlje. Ukrajinci medtem nadaljujejo z dvema protiofenzivama v regijah Harkov in Herson, kjer nič ne kaže na to, da bi jih ruska vojska lahko ustavila.

Profimedia
Posledice današnjega raketnega napada v Zaporožju.