Dnevi dolgih nožev?

Poteka za Putinovim hrbtom boj za oblast? Kdo bo po fiasku v Ukrajini novi obrambni minister?

J.V.
6. 10. 2022, 20.50
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 00.24
Deli članek:

Se prebuja ruska "topovska hrana" ali gre za zgolj skrbno režirano predstavo nekaterih prefriganih posameznikov?

Profimedia
Ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin in čečenski voditelj Razman Kadirov sta čedalje bolj vpeta v uradne ruske strukture. Omenjata se celo kot naslednja ruska obrambna ministra.

Na družbenih omrežjih kroži posnetek "500 mobiliziranih ruskih mož, ki so izstopili iz vlaka v Belgoroski oblasti in pričeli protest". Kot pravijo, jim oblasti v Kremlju niso priskrbele čelad, neprebojnih jopičev, sanitarne opreme, zdravil, denarja, niti obrokov. Vse kar so dobili v roke, so stare puške. "Zadnji teden prebivamo v živalskih razmerah," poudarja eden od njih. "Se je topovska hrana pričela prebujati?" je na Twitterju optimističen svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko.

Zadeva vendarle ni tako preprosta in v ozadju naj bi bil spopad nekaterih veljakov za najvišje državne pozicije. Poznavalci so na uniformah nekaterih mobiliziranih protestnikov opazili simbole zloglasne paravojaške organizacije Wagner, ki jo vodi Jevgenij Prigožin, sicer tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, v zadnjem času pa vse ostrejši kritik obrambnega ministra Sergeja Šojguja.

Novinar Radio Free Europe Mark Krutov je med vpoklicanimi ruskimi protestniki identificiral moškega po imenu Sergej Surkov, ki se je že pred dnevi na objavah po družbenih omrežjih pritoževal nad pristopi Putinove "delne mobilizacije". V posnetku med drugim Surkov pravi, da je bil s sotrpini na bojišče poslan brez vsakega osnovnega treninga, nanizal pa je še nekatere druge očitke.

Zadnji ruski neuspehi v Ukrajini so sicer tako očitni, da so na "nekatere pomankljivosti" "posebne vojaške operacije" pričeli opozarjati celo na državni televiziji. Po večmesečnih hvalospevih na račun ruskih sil zdaj slišimo tudi kritike, ki naj bi jih Kremelj sramežljivo dopustil, zaskrbljen nad uradnimi poročili in stanjem, kot so ga opisovali vojaki na omrežju Telegram.

Profimedia
Se v vrhu ruskih oboroženih sil obetajo spremembe?

Kot poroča portal Bloomberg, so se nekateri novinarji, dopisniki, sicer zvesti lakaji režima, začeli spraševati, ali ima Putin sploh realno predstavo, kaj se dogaja na bojiščih. So pa tudi poročila, da naj bi predsenik sam imel v rokah vse ključne odločitve dogajanja na bojiščih. Kakor koli.

Putin tako nizke podpore javnosti ni beležil v svoji dvajsetletni vladavini odkar je leta 2018 zvišal upokojitveno starost delavcev. Negov ukaz o "delni mobilizaciji" je preko meja države pognal okoli 300 tisoč moških, toliko, kot so jih nameravali v Kremlju vpoklicati. Da pri mobilizaciji ni šlo vse kot po maslu, je nezadanje v nagovoru državljanom priznal tudi sam Putin.

Protest mobiliziranih ruskih vojakov v Belgoroski oblasti v neposredni bližini ukrajinske meje pa bi lahko imel precej manj ljudsko konotacijo, če za njo res stoji Prigožin, ki se sicer ponekod že omenja tudi kot možni naslednik obrambnega ministra Šojguja.

Profimedia
Trije mladoletni sinovi čečenskega voditelja Kadirova odhajajo v ukrajinske jarke.

Kandidat za zamenjavo Šojguja pa naj bi bil tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki ga je Putin včeraj povišal v generalpolkovnika, prejel pa je tudi posebno priznanje, ker se je vpisal v rusko knjigo rekordov zaradi števila sankcij, našteli so jih 15, ki so bile uvedene zoper njega osebno s strani Zahoda.

Tudi Kadirov je nedavno na družabnih omrežjih polival gnojnico po nekaterih ruskih generalih, na bojišča pa je poslal celo svoje tri mladoletne sinove. Se v navidezno slonokoščenem režimu ruskega predsednika Putina kažejo prve resne razpoke?