Referendumi kot žalitev mednarodnega miru

Biden: ZDA ne bodo nikoli priznale ruskih referendumov, Ukrajini odobril 12 milijard dolarjev pomoči

E.J./STA
30. 9. 2022, 06.55
Posodobljeno: 30. 9. 2022, 07.12
Deli članek:

ZDA ne bodo nikoli priznale poskusov Rusije, da si priključi dele ukrajinskega ozemlja, je v četrtek zatrdil ameriški predsednik Joe Biden. Podobno je bil pred danes predvideno razglasitvijo Kremlja o priključitvi štirih regij kritičen tudi zunanji minister Antony Blinken. Senat je medtem odobril 12 milijard dolarjev nove pomoči Ukrajini.

profimedia
"Glede tega želim biti zelo jasen. ZDA ne bodo nikoli, nikoli, nikoli priznale zahtev Rusije po suverenih ozemljih Ukrajine," je dejal Biden na srečanju z voditelji pacifiških otokov v Washingtonu.

Biden je zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli priznale izidov lažnih ruskih referendumov na zasedenih ozemljih Ukrajine. Referendume je označil za grobo kršitev mednarodnih načel.

"Glede tega želim biti zelo jasen. ZDA ne bodo nikoli, nikoli, nikoli priznale zahtev Rusije po suverenih ozemljih Ukrajine," je dejal Biden na srečanju z voditelji pacifiških otokov v Washingtonu.

"Tako imenovani referendumi so bili prevara, popolna prevara. Rezultati so bili izdelani v Moskvi. Resnična volja ukrajinskega ljudstva se kaže vsak dan, z žrtvovanjem življenj za obrambo neodvisnosti države," je dejal Biden.

profimedia
Državni sekretar Antony Blinken je referendume označil za žalitev mednarodnega miru.
Državni sekretar Antony Blinken je referendume označil za žalitev mednarodnega miru. "Kremeljski navidezni referendumi so jalovo prizadevanje, da bi prikrili to, kar pomeni nadaljnji poskus zavzetja ozemlja v Ukrajini," je dejal Blinken v izjavi.

Nova pomoč Ukrajini

Ameriški senat je medtem potrdil 12 milijard dolarjev nove gospodarske in vojaške pomoči Ukrajini. Ukrep vključuje tri milijarde dolarjev za orožje, oskrbo in plače za ukrajinsko vojsko ter pooblašča predsednika Bidna, da odredi Pentagonu, naj Ukrajini pošlje za 3,7 milijarde dolarjev svojega orožja in materiala.

Ukrajina bo dobila tudi 4,5 milijarde dolarjev za ohranjanje stabilnosti državnih financ in delovanje vlade.

"Sedem mesecev od začetka konflikta je popolnoma jasno, da je ameriška pomoč v veliki meri pomagala ukrajinskemu ljudstvu, da se je uprlo Putinovi zlobni in podli agresiji," je dejal vodja senatne večine Chuck Schumer.

Pomoč je sicer del kratkoročnega podaljšanja zveznega proračuna. Proračunsko leto 2022 se namreč izteče danes in demokrati ter republikanci se za proračun za leto 2023 še niso uspeli dogovoriti.