patriotizem

Ameriški zdravnici in soprogi obtoženi vohunjenja za Rusijo

R.T.
29. 9. 2022, 22.13
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 22.19
Deli članek:

Državno tožilstvo v mestu Baltimore v ameriški zvezni državi Maryland je Jamie Lee Henry, zdravnico in prvo znano transspolno osebo v ameriški vojski, in njeno soprogo, prav tako zdravnico Anno Gabrielian, obtožilo zarote in izdajanja zdravstvenih informacij.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Partnerki naj bi poskušale občutljive informacije, povezane z bolniki v vojaški bolnišnici, predati ruskim oblastem. Po navedbah tožilcev sta želela ruski vladi omogočiti »vpogled v zdravstveno stanje posameznikov, povezanih z ameriško vlado in vojsko.«

Henryjeva naj bi poskušala pridobiti zasebne in varovane zdravstvene kartoteke iz bolnišnice v vojaškem oporišču Fort Bragg, kjer je bila zaposlena, in še ene neimenovane zdravstvene ustanove. Gabrielianova je bila sicer zaposlena v bolnišnici Johns Hopkins v Baltimoru. Slednja naj bi že pred več meseci, a po začetku invazije na Ukrajino, stopila v stik z ruskim veleposlaništvom v Washingtonu in jim obljubila pomoč. Sredi avgusta jo je nato kontaktirala oseba, ki je navedla, da dela za rusko veleposlaništvo, a je v resnici šlo za agenta FBI pod krinko. Gabrielianova naj bi mu pojasnila, da to počne »iz občutka patriotizma do Rusije« in da bo Rusiji »nudila pomoč, tudi če to pomeni, da bo ostala brez službe ali pristala v zaporu.« Navedla je tudi, da bo v operaciji sodelovala njena soproga, ki ima dostop do zdravstvenih informacij v vojaškem oporišču. Na naslednjem srečanju istega dne naj bi bila prisotna tudi Henryjeva, ki naj bi med drugim dejala, da je razmišljala, da bi se prostovoljno pridružila ruski vojski.

Obe sta trenutno v hišnem priporu, danes pa sta na sodišču v Baltimoru prestali prvo sodno obravnavo.