Brez priznanja mednarodne skupnosti

Putin bo že danes ob 15. uri razglasil priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji

E.J./STA
30. 9. 2022, 06.37
Posodobljeno: 30. 9. 2022, 06.44
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin bo danes na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij, kjer so proruske oblasti v preteklem tednu uspešno izvedle referendume o priključitvi k Rusiji. Slavnostna ratifikacija se bo predvidoma začela ob 15. uri po lokalnem času, so v četrtek sporočili iz Moskve.

profimedia
Proruski separatistični voditelji štirih ukrajinskih regi so Putina v sredo pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji in tako izpolni na referendumu izraženo voljo.

"Slovesnost ob podpisu sporazumov o vstopu novih ozemelj v Rusko federacijo bo potekala jutri ob 15. uri v Kremlju," je novinarjem v četrtek povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov in napovedal, da bo imel Putin na slovesnosti tudi obsežen govor.

Iz Moskve so sporočili še, da bosta kljub petkovi razglasitvi oba domova ruskega parlamenta o priključitvi regij odločala v ponedeljek in torek.

Rezultati referendumov

Proruske oblasti v okupiranih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson so v preteklem tednu izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji. Po preštetju vseh glasovnic naj bi v Donecku za priključitev Rusiji glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa več kot 87 odstotkov.

Proruski separatistični voditelji štirih ukrajinskih regij, ki so Putina v sredo pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji in tako izpolni na referendumu izraženo voljo, so sicer v četrtek ponoči prispeli v Moskvo. Regijo Herson zastopa Vladimir Saldo, Doneck Denis Pušilin, Zaporožje Jevgenij Balicki, regijo Lugansk pa Leonid Pasečni.

Brez priznanja mednarodne skupnosti

Ukrajina in zahodne države so medtem referendume obsodile in jih označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale. Rusija si je sicer že leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar mednarodna skupnost prav tako ne priznava.