Eskalacija

Razmere vse bolj napete, vse več zahodnih držav s pozivi državljanom, naj zapustijo Rusijo

S.R.
28. 9. 2022, 18.26
Deli članek:

Poziv svojim državljanom, ki so še vedno v Rusijo, naj državo nemudoma zapustijo, so zaenkrat izdale ZDA, Poljska in Bolgarija.

Profimedia
Cene letalskih vozovnic za lete iz Rusije so poskočile v nebo.

Ameriško veleposlaništvo v Moskvi je Američane, ki prebivajo v Rusiji, vključno s tistimi, ki posedujejo dvojno državljanstvo, pozvalo, naj državo »nemudoma« zapustijo. Zlasti tiste z dvojnim državljanstvom so opozorili, da bi jih lahko doletela tudi mobilizacija, ki jo je prejšnji teden ukazal ruski predsednik Vladimir Putin.

»Ameriški državljani naj ne potujejo v Rusijo, tisti, ki tam prebivajo ali so na potovanju, pa naj Rusijo nemudoma zapustijo, dokler so še na voljo omejene možnosti potniškega prometa,« je po poročanju portala Politico v včerajšnjem opozorilu navedlo ameriško veleposlaništvo v Moskvi. Spomnimo, Putin je prejšnji teden v govoru, v katerem je naznanil odločitev o mobilizaciji, znova namignil tudi, da se je Rusija na kakršne koli grožnje njeni suverenosti pripravljena odzvati tudi z uporabo jedrskega orožja. Med pričakovanjem naslednjega ruskega koraka, povezanega z referendumi na okupiranih območjih, so tako razmere vse bolj napete, k stopnjevanju konflikta pa je prispevalo tudi dogajanje v Baltskem morju, kjer na treh mestih na plinovodih Severni tok 1 in Severni tok 2 še vedno uhaja plin, kar je po ocenah pristojnih organov posledica sabotaže. Na veleposlaništvu, kjer poudarjajo, da imajo sami zelo omejene možnosti za pomoč, Američanom svetujejo, naj si pot iz Rusije uredijo »čim prej.« Kar zadeva komercialne lete, so možnosti že zdaj »močno omejene,« a so še vedno odprte kopenske poti. Stvari se lahko po njihovih navedbah zelo hitro dodatno zaostrijo, državljani pa lahko posledično obtičijo v Rusiji. Slednjo sicer v zadnjih dnevih množično zapuščajo tudi Rusi, ki se želijo izogniti mobilizaciji. Glede mobilizacije so na veleposlaništvu opozorili, da se kaj hitro lahko zgodi, da ruske oblasti tistim z dvojnim državljanstvom ne bodo priznale ameriškega, s čimer jim lahko preprečijo izhod iz države, konzularno pomoč ali pa jih celo mobilizirajo. Osnovne človekove pravice, kot sta pravica do mirnega zbiranja in svoboda izražanja, v Rusiji niso zagotovljene, so še dodali ter Američane pozvali, naj se »protestom izogibajo in naj varnostnega osebja na teh protestih ne fotografirajo.«

S pozivom tudi drugi

Po poročanju britanskega časnika Guardian sta podoben poziv svojim državljanom izdali tudi vladi Bolgarije in Poljske. Bolgarsko ministrstvo za zunanje zadeve je denimo v včerajšnji izjavi za javnost navedlo, da »bolgarskim državljanom v Rusiji svetuje, naj razmislijo o možnosti čimprejšnje zapustitve države in pri tem uporabijo kakršno koli prevozno sredstvo.«

Poljsko zunanje ministrstvo je medtem svojim državljanom odstvetovalo kakršno koli pot v Rusijo, tudi če gre za poslovno pot ali nujne družinske zadeve. Opozorili so, da Poljakom zaradi dejstva, da je Rusija Poljsko opredelila kot neprijateljsko državo, grozijo samovoljne aretacije in preiskave mobilnih telefonov, tisti z dvojnim državljanstvom pa bi lahko imeli težave, če bi želeli državo zapustiti. Tudi poljsko zunanje ministrstvo je opozorilo, da so zaradi zmanjšanja njihovega diplomatskega in konzularnega osebja v Rusiji možnosti, da bi takim državljanom lahko pomagali, »zelo omejene.« Morebitna evakuacija, ki bi bila posledica »drastičnega poslabšanja varnostnih razmer, zapiranja meja ali drugih nepredvidenih razmer, bi se lahko izkazala kot zelo težavna ali celo nemogoča.« Na ministrstvu so hkrati tiste, ki v Rusiji prebivajo ali se tam že nahajajo, pozvali, naj državo čim prej in na kakršen koli način zapustijo.