75 zahtevkov še neuslišanih

Zapleti po cepljenju: Do zdaj država ni izplačala še nobene odškodnine

Polona Krušec
28. 9. 2022, 19.00
Posodobljeno: 28. 9. 2022, 19.22
Deli članek:

Včeraj je minilo eno leto od žalostne vesti iz UKC Ljubljana, kjer so sporočili, da niso mogli rešiti mlade ženske, 20-letne Katje Jagodic, urgentno pripeljane v njihov zdravstveni zavod. Imela je zahtevne zdravstvene težave, za katere se je kasneje izkazalo, da so posledica zapletov po cepljenju proti covidu-19.

Sašo Švigelj
Katjina mama, Tatjana Jagodic.

Dogodka se je na včerajšnjo obletnico spominjala tudi njena mama, Tatjana Jagodic: "Leto dni nazaj so se zdravniki na vso moč borili, da te obdržijo pri življenju. Žal je bilo cepivo premočno za tvoje mlado in zdravo telo. Takrat je bil začetek konca tvoje zemeljske poti in pričela se je angelska. Sonček moj," so čustvene besede, ki jih je dekličina mama napisala na Facebooku.

Da je za njeno smrt res krivo cepivo Janssen, je soglasno potrdila strokovna komisija. Prvi simptomi pri dekletu so bili glavobol, bruhanje in kasneje izguba vida. Dva dni po nastopu težav je padla v komo, iz katere se ni več zbudila.

Vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler je pojasnil, da je imela hkrati strdke in hkrati nizke trombocite. "Kombinacija obeh teh procesov v telesu je povzročila tako strdke v možganih kot možganske krvavitve. Naredili smo vse, kar smo lahko. Kontaktirali smo vse strokovnjake v UKC Ljubljana. Ves čas smo jo agresivno zdravili, hoteli stvari izboljšati, a žal ni šlo," je njeno situacijo takrat opisal Rigler.

To jih je najbolj prizadelo

S Tatjano Jagodic, Katjino mamo, smo nekaj mesecev po tragičnem dogodku izpeljali intervju, za katerega nas je zaprosila. Želela si je namreč povedati več o svoji hčerki. Da se pokaže pred javnostjo, se je odločila tudi, ker je želela zaščititi hčerino ime in ime svoje družine, saj so o njih širili lažne informacije. "To naju je z Leo, mojo prvorojenko, Katjino sestro, zelo prizadelo. Že tako sva bili povsem poklapani, saj sva se morali na hitro soočiti s hudo situacijo in se od nje posloviti, istočasno pa sva morali nositi še bremena zgodb, ki jih je producirala javnost o naši krasni deklici. Govorili so, da je umrla, ker je bila tako ali tako bolna in da cepivo ni krivo za tragičen razplet. Pa da je brezdomka, da je živela na ulici, celo, da je narkomanka, so klevetali. To, kako so jo onečastili, je zelo bolelo, zato bi rada Slovencem, ki so si dovoliti to storiti, sporočila, da je bila moja hčerka častna, zdrava, izjemna punca," je dejala v lanskem intervjuju z naslovom 'Naj bo zgodba naše preminule Katje opomin stroki. Naj jim da misliti', ki ga lahko preberete na svet24.si.

Sašo Švigelj
Tatjana Jagodic in Lea Koren, Katjina sestra.

Odškodnine zaradi težav, povezanih s cepljenjem

Kdor je zaradi cepljenja doživel resne neželene učinke, je sicer upravičen do odškodnine, to določata zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 in zakon o nalezljivih boleznih.

Denarno odškodnino zaradi cepljenja proti covidu-19 prejme oseba, ki je bila v Republiki Sloveniji cepljena proti omenjen bolezni in ji je nastala škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij. To pomeni, da mora biti vrsta in stopnja telesne okvare enaka ali višja od 80 odstotkov.V primeru, da je cepivo povzročilo smrt, pa odškodnina pripada zakoncu oziroma partnerju, s katerim je preminula oseba živela v zunajzakonski skupnosti, njenim staršem oz. otrokom.

A pozor, da bi prejeli odškodnino, je treba vložiti vlogo pri ministrstvu, pristojnem za zdravje, za ta korak pa je čas šest let od dneva cepljenja. Kaj sledi? O pravici do odškodnine odloči minister, pristojen za zdravje, na podlagi posebne komisije, ki se mora izreči v treh mesecih od prejema vloge. 

Novice Svet24
Slovo od Katje lanskega oktobra na ljubljanskih Žalah.

Od 10.000 do 60.000

So pa odškodnine sledeče: oseba, ki je zaradi cepiva utrpela škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij, prejme enkraten znesek v višini 60.000 eurov. Zakonec oziroma partner, ki je živel v zunajzakonski skupnosti z osebo, ki je zaradi cepiva preminila, ali, če gre za mladoletno osebo, njeni starši, imajo pravico do odškodnine v višini 10.000 eurov. Otroci preminulega do 18. leta starosti pa imajo pravico do odškodnine v enkratnem skupnem znesku v višini 20.000 eurov. Denarno odškodnino upravičencu izplačajo v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe in je oproščena plačila dohodnine. Sredstva za odškodnine črpajo iz sredstev državnega proračuna.

Koliko je vlog

Marca je ministrstvo za zdravje sporočilo, da obravnava približno 20 zahtevkov za uveljavljanje odškodnine zaradi domnevno resnih neželenih stranskih učinkov po cepljenju, maja pa, da jih imajo skupno 34, včeraj pa so nam javili, da je do zdaj skupno število zahtevkov 75. Vloge še vedno obravnavajo "in do zdaj ni bilo izplačane še nobene odškodnine," so povedali.

Seznam prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju zbirajo v elektronskem registru cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO), ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Osebe, pri katerih NIJZ presodi, da gre za domnevno resen neželeni učinek po cepljenju, so o tem obveščene in imajo možnost podati vlogo za pridobitev pravice do odškodnine.

Katjina mama,Tatjana Jagodic, nam je povedala, da nje ni nihče seznanil z informacijo, da lahko uveljavlja pravico do odškodnine, in je do zdaj tudi še ni, namerava pa to storiti v kratkem. V stiku je tudi s pravniki, s katerimi namerava vložiti civilno tožbo zaradi smrti svoje hčerke.

Osebni arhiv
Neločljiva trojica, Katja v sredini, levo njena mama Tatjana, desno sestra Lea.