Družinsko slavje

Berlusconijeva 54 let mlajša partnerka slavila v volilnem okraju, ki ga ni niti obiskala

S.R.
27. 9. 2022, 19.46
Posodobljeno: 27. 9. 2022, 19.50
Deli članek:

85-letni nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi ima ta teden veliko razlogov za slavje. Njegova stranka Naprej Italija bo skupaj z desnosredinsko koalicijo prevzela vajeti oblasti, prav tako se je v parlament uvrstila njegova partnerka Marta Fascina.

Profimedia
Marta Fascina in Silvio Berlusconi

Berlusconi, ki bo v četrtek slavil 86 rojstni dan, se je po šestletnem premoru, ko je imel zaradi davčnih goljufij prepoved opravljanja javnih funkcij, na nedeljskih parlamentarnih volitvah znova uvrstil v senat, ki je eden od obeh domov italijanskega parlamenta. Morda bo pristal celo v vladi.

Razlog za slavje ima tudi Fascina, ki se je v poslansko zbornico, spodnji dom italijanskega parlamenta, uvrstila v volilnem okraju, ki ga med predvolilno kampanjo sploh ni obiskala. Izvolili so jo prebivalci sicilijanskega kraja Marsala, ki ga je po lastnih besedah večkrat obiskala v otroštvu. Očitno je domačine uspela prepričati, saj je prejela več kot 36 odstotkov glasov. Nepresenetljivo je kandidirala na listi Berlusconijeve stranke Naprej Italija. Z nekdanjim premierjem, ki je od njej starejši osuplivih 54 let, sta v partnerskem razmerju od leta 2020. Fascina je bila rojena vsega štiri leta pred Berlusconijevo prvo od treh preizkušenj na položaju italijanskega predsednika vlade. A nad slavjem Fascine niso navdušeni vsi Sicilijanci. »Kandidirala je na Siciliji, ker je tukaj dopustovala. Je to normalno?« se je vprašal njen rival iz Demokratske stranke Antonio Ferrante.

Berlusconi je na drugi strani v Monzi, kjer je kandidiral, prejel več kot 50 odstotkov glasov. Njegova stranka je sicer zabeležila slabši rezultat kot na splošnih volitvah leta 2018, a je ta kljub temu nad pričakovanji. Berlusconi je sicer od leta 2019, ko je sodišče odločilo, da se lahko znova poteguje za javne funkcije, evropski poslanec.