V spomin položila cvetje

FOTO: Klakočar Zupančič se je v Tokiu udeležila pogreba Abeja, z njo tudi Miro Cerar

J.V./STA
27. 9. 2022, 17.43
Posodobljeno: 27. 9. 2022, 17.56
Deli članek:

V nadaljevanju delovnega obiska Japonske, ki bo potekal do četrtka, bo Klakočar Zupančič imela več dvostranskih pogovorov z visokimi predstavniki države gostiteljice.

Bobo
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je danes v Tokiu kot vodja slovenske delegacije udeležila pogrebne slovesnosti nekdanjega japonskega premierja Shinza Abeja, kjer je v njegov spomin položila cvetje.

Po slovesnosti se je zvečer udeležila tudi sprejema, ki ga je priredil aktualni predsednik japonske vlade Fumio Kishida. Na sprejemu se je poleg premierja srečala tudi z zunanjim ministrom Yoshimaso Hayashijem in vdovo nekdanjega premierja Akie Abe.

Ob robu delovnega obiska na Japonskem se je sestala tudi s predsednikom parlamenta Estonije Jürijem Ratasom, s katerim sta govorila predvsem o ruski agresiji nad Ukrajino, energetski draginji, e-državni upravi in drugih aktualnih političnih in ekonomskih vprašanjih.

V nadaljevanju delovnega obiska Japonske, ki bo potekal do četrtka, bo Klakočar Zupančič imela več dvostranskih pogovorov z visokimi predstavniki države gostiteljice. Med drugimi jo bo na pogovor sprejel predsednik parlamenta Japonske Hiroyuki Hosoda.

Član slovenske delegacije na pogrebni slovesnosti je bil tudi nekdanji premier Miro Cerar. Japonska vlada je namreč na pogrebno slovesnost povabila vse nekdanje predsednike držav in vlad, ki so se v preteklosti srečali z Abejem. Cerar se je s pokojnikom na Japonskem sestal leta 2016.