Vojna v Ukrajini

Rusija ne bo zahtevala izročitve tistih, ki bežijo pred mobilizacijo

J.V./STA
27. 9. 2022, 15.53
Posodobljeno: 27. 9. 2022, 16.03
Deli članek:

Odločitev so naznanili po tem, ko je na tisoče moških v zadnjih dneh pobegnilo v sosednje države, zlasti v Gruzijo, Kazahstan in Finsko.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ruske oblasti so danes sporočile, da ne bodo zahtevale izročitve Rusov, ki bežijo v tujino, da bi se izognili vojaški mobilizaciji. Odločitev so naznanili po tem, ko je na tisoče moških v zadnjih dneh pobegnilo v sosednje države, zlasti v Gruzijo, Kazahstan in Finsko.

"Rusko obrambno ministrstvo ni poslalo nobene zahteve oblastem Kazahstana, Gruzije ali katere koli druge države za domnevno prisilno vrnitev ruskih državljanov in tega tudi ne namerava storiti," so sporočili.

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal delno mobilizacijo, so na mejah z nekaterimi sosednjimi državami nastale dolge kolone vozil, saj moški pospešeno bežijo iz države.

Število Rusov, ki so dnevno prihajali v Gruzijo, se je od napovedi mobilizacije skoraj podvojilo. Lokalne ruske oblasti v obmejnih regijah, ki mejijo na to kavkaško državo, pa so danes sporočile, da so razmere na meji "izjemno napete" in dodale, da bo v bližnji prihodnosti na meji vzpostavljen mobilni urad za mobilizacijo.

V Kazahstan je od srede vstopilo že približno 98.000 Rusov. Kazahstanske oblasti so tudi sporočile, da bodo zagotovile varnost in oskrbo Rusov, ki bežijo v to državo. Evropska komisija pa medtem pripravlja smernice glede sprejemanja ruskih državljanov, ki bežijo pred mobilizacijo.