Nacionalizacija

Bo vlada energetsko krizo reševala s podržavljenjem Geoplina?

S.R./STA
27. 9. 2022, 17.27
Posodobljeno: 27. 9. 2022, 19.11
Deli članek:

Lastniki Geoplina bodo odločitev o dokapitalizaciji, ki je potrebna v luči kriznih razmer na trgu plina, sprejeli oktobra. Geoplin se sicer omenja kot glavni kandidat za podržavljenje, ki jo je danes naznanil premier Robert Golob.

Bobo
/

Kot je danes v predstavitvi predloga rebalansa v DZ povedal premier Robert Golob, je že v kratkem za zagotavljanje oskrbe z energijo možna nacionalizacija katerega od energetskih podjetij. Vlada je v B bilanci proračuna, to je na računu finančnih terjatev in naložb, sicer rezervirala 750 milijonov evrov za dokapitalizacijo energetskega sektorja, če bo ta potrebna. "Ne gre za socializem ali komunizem, ampak reševanje energetske krize in zagotavljanje stabilne oskrbe z energenti," je dejal Golob.

Kot glavni kandidat za državno dokapitalizacijo se omenja Geoplin. Ta bo eden od osrednjih akterjev, ki bo skupaj s stebroma elektroenergetskega sistema, Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) in Gen energijo, ter sistemskimi operaterji na področju elektrike in plina ob trenutnih izjemno velikih tveganjih in še vedno izredno visokih cenah zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino igral bistveno vlogo pri zagotavljanju energetske oskrbe v prihajajočih mesecih.

Veletrgovec s plinom bo skupaj s HSE in Gen energijo za zagotavljanje ustrezne likvidnosti deležen tudi državnega poroštva za obveznosti, ki izhajajo iz izvedbe poslov na trgu elektrike oziroma za nakupe plina zunaj EU. Zgornja meja poroštev za Geoplin je 400 milijonov evrov.

Potrebe po dokapitalizaciji

Na ponedeljkovi skupščini veletrgovca s plinom Geoplin so se lastniki na čelu s Petrolom in državo poleg odpoklica dosedanje poslovodje Vanje Lombar in imenovanja Aleša Zupančiča na njeno mesto seznanili tudi s pregledom poslovanja in potrebami po dokapitalizaciji v luči kriznih razmer na trgu plina. Odločitev o tem bodo lastniki sprejeli oktobra.

Družbeniki, med katerimi ima delno državno energetsko podjetje Petrol 74,34-odstotni lastniški delež, država pa 25,01-odstotnega, so se tako seznanili s "preliminarnimi ugotovitvami finančnega in pravnega pregleda poslovanja ter s scenariji in izračuni glede možnih posledic kritnih nakupov zemeljskega plina in s tem vpliva na dodatno potrebo po likvidnih sredstvih in potrebnim dodatnim kapitalom do konca leta", so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Petrola.

Odločitev o dodatnem vplačilu kapitala bodo lastniki sprejeli po preučitvi predstavljenih scenarijev in izračunov na vnovični skupščini družbenikov, ki bo predvidoma sklicana v oktobru.