Poziv državljanom v Cerkvi

Ruski patriarh Kiril: "Žrtvovanje za izpolnitev vojaške dolžnosti očiščuje vseh grehov"

E. J.
26. 9. 2022, 13.30
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 22.45
Deli članek:

Ruski patriarh Kiril je med nedeljsko pridigo, v kateri je govoril o vojni v Ukrajini, dejal, da "žrtvovanje za izpolnitev vojaške dolžnosti očiščuje vseh grehov".

profimedia
O pridigi ruskega patriarha Kirila danes poročajo vsi večji svetovni mediji.

"Vemo, da danes mnogi umirajo v čeljustih smrtonosnega boja. Cerkev moli, da bi se ta boj čim prej končal, da bi bilo v tej bratomorni vojni ubitih čim manj bratov. Vendar Cerkev hkrati razume, da če nekdo, ki ga vodi čut dolžnosti in trdnost prisege, ki jo je dal, umre pri opravljanju svoje vojaške dolžnosti, potem brez dvoma stori dejanje, ki je enako žrtvovanju. Žrtvuje se za druge. Verjamemo, da ga to očisti vseh grehov,« je v pridigi dejal ruski patriarh Kiril.

Prejšnji teden je ruske državljane pozval, naj se ne bojijo smrti zaradi odločitve predsednika Vladimirja Putina, da mobilizira rezervne sile za boj v Ukrajini.

"Pojdite pogumno, da izpolnite svojo vojaško dolžnost. In ne pozabite, da če boste dali svoje življenje za svojo domovino, boste z Bogom v njegovem kraljestvu, slavi in ​​večnem življenju," je dejal med pridigo v samostanu Zachatev v Moskvi, poroča Slobodna Dalmacija.