Število potnikov pa raste

Napovedali zvišanje cen letalskih vozovnic pri Ryanairu in Lufthansi

E.J./STA
26. 9. 2022, 12.39
Posodobljeno: 20. 2. 2024, 12.35
Deli članek:

Zaradi naraščanja stroškov goriv se je irski nizkocenovni prevoznik Ryanair odločil za zvišanje cen letalskih vozovnic, je danes za nemško tiskovno agencijo dpa povedal vodja Rynaira v Nemčiji Andreas Gruber. Dvige cen so napovedali tudi pri nemški Lufthansi.

profimedia
Dvige cen vozovnic so že napovedali v nemški letalski družbi Lufthansa, pa tudi pri letalski družbi Ryanair.

Kot je napovedal, se bo povprečna cena letalske karte v petih letih najverjetneje dvignila s 40 na 50 evrov.

Pri Ryanairu poskušajo vpliv naraščajočih cen goriv blažiti s sklepanjem terminskih pogodb za njihov nakup s fiksnimi cenami in nakupi poceni kerozina na zalogo, a kljub temu se posledicam povsem ne morejo izogniti, je izpostavil Gruber.

Po njegovi oceni v teh gospodarsko zaostrenih razmerah sicer še naprej ohranjajo prednost pred ostalimi tekmeci v panogi. "V času recesije bo več ljudi pozornih na ceno vozovnic," je prepričan Gruber.

Profimedia
Napovedujejo višje cene, čeprav se je število potnikov končno približalo prepandemični ravni ali pa jo celo preseglo.

Višje cene, pa tudi več potnikov

Kar zadeva zviševanja cen vozovnic, Ryanair v primerjavi z drugimi letalskimi družbami ni osamljen primer. Dvige cen vozovnic so že napovedali tudi v nemški letalski družbi Lufthansa.

Kot še poroča nemška tiskovna agencija dpa, trenutne napovedi kažejo, da se za irskega nizkocenovnega prevoznika zaključuje obdobje občutnih padcev števila potnikov, ki ga je prinesla pandemija covida-19. V poslovnem letu, ki traja od aprila 2022 do marca 2023, naj bi Ryanair v Evropi prepeljal 166 milijonov potnikov, kar je precej nad predpandemično ravnjo.

Gruber pričakuje, da bodo v naslednjem poslovnem letu zabeležili še višje število potnikov, in sicer prek 185 milijonov.