Stavka na RTVSLO

V.d. urednika Pirković samovoljno preprečuje obveščanje javnosti o stavki

M.K.
26. 9. 2022, 12.43
Posodobljeno: 26. 9. 2022, 17.39
Deli članek:

Vršilec dolžnosti urednika spletnega portala MMC nacionalne radiotelevizije Igor Pirkovič preprečuje, da bi bila javnost obveščena o poteku današnje stavke. Pirković je namreč danes z naslovne strani že večkrat na svojo roko odstranil prispevek o stavki. »Tovrstnih posegov s funkcije urednika uredništva ni bilo nikoli,« so ogorčeni zaposleni.

Zajem zaslonske slike
Pirkovič je danes ostal brez polovice svojih gostov.

Novinarji na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki si že od maja s stavkanjem prizadevajo za boljše razmere, poskušajo pomembnejši napredek pri pogajanjih o stavkovnih zahtevah danes doseči s celodnevno opozorilno stavko. Pri tem se zapleta, saj vršilec dolžnosti urednika MMC Igor Pirković preprečuje zaposlenim, da bi javnost obveščali o današnji stavki.

»Javnost obveščamo, da je v. d. urednika uredništva na RTV Slovenija na dan stavke večkrat brez vednosti dnevne urednice in v nasprotju z odločitvijo stavkajočih začasno odstranil prispevek o stavki z naslovnice naše spletne strani. Tovrstnih posegov s funkcije urednika uredništva ni bilo nikoli. O tej potezi, ki jo razumemo kot oviranje zakonske pravice do stavke, smo obvestili generalno vodstvo stavkovnega odbora,« je danes na Facebooku zapisalo uredništvo.

Zaposleni danes siceer izvajajo celodnevno stavko, "ker vodstvo grozi z opomini in discipliniranjem ter šikanira zaposlene v informativnem programu televizije in v Multimedijskem centru RTV Slovenija, ker sta vsak dan bolj ogroženi novinarska in uredniška avtonomija, posegi vodstva v program pa samovoljni in neprofesionalni in ker vodstvo RTV uničuje ugled javnega servisa in s pomočjo programskega sveta poglablja krizo RTV."

RTV ima po oceni stavkajočih že več kot eno leto krizo vodenja, zato med drugim zahtevajo socialni dialog in dogovor o kadrovski politiki ter stabilno financiranje ter avtonomen in javen,