Bela hiša je je zagrozila Kremlju

V Kijev je prispel zmogljiv sistem, ki bo zagrenil življenje ruskim pilotom

E. J.
26. 9. 2022, 08.30
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 22.40
Deli članek:

Bela hiša bo ukrepala, če bo Rusija v Ukrajini uporabila jedrsko orožje, sicer pa so ZDA Ukrajini dostavile raketni sistem Nasams. Kako poteka mobilizacija in zakaj je predsednik Zelenski nagradil 19-letnega vojaka?

profimedia
Ukrajinski predsednik Zelenski se je zahvalil predsedniku ZDA Bidnu za sistem zračne obrambe, a ob tem dejal, da tudi to ne bo zadostovalo za obrambo Ukrajine.

Poteka 215. dan ruske invazije na Ukrajino in že zgodaj zjutraj so ZDA sporočile, da bodo skupaj z zavezniki bodo odločno ukrepale, če bo Rusija v Ukrajini uporabila taktično jedrsko orožje, je v nedeljo za CBS povedal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. »Neposredno, a tudi zasebno smo komunicirali z najvišjimi predstavniki Kremlja in rekli, da bi imela vsaka uporaba jedrskega orožja katastrofalne posledice za Rusijo, da se bodo ZDA odločno odzvale. Bili smo zelo jasni in natančni glede tega, kaj to pomeni,« je dejal.

Raketni sistemi Nasams prispeli v Ukrajino

Ukrajinski voditelj Volodimir Zelenski pa se je zahvalil ZDA za raketni sistem Nasams, ki lahko sestreli letala. Sistemi so namreč prispeli v Ukrajino in Zelenski se je želel javno zahvaliti predsedniku Joeju Bidnu. »Zahvaljujem se Bidnu za pozitivno odločitev, ki je bila že sprejeta v ameriškem kongresu, dobili smo Nasams Gre za sistem zračne obrambe. Toda verjemite mi, to niti približno ni dovolj, da bi pokrilo objekte civilne infrastrukture, kot so šole, bolnišnice, univerze in domovi Ukrajincev,« je dejal v intervjuju za CBS News.

Protesti zaradi mobilizacije, aretiranih 2000 ljudi

V nedeljo so v ruski regiji Dagestan izbruhnili protesti zaradi nasprotovanja mobilizaciji, na družbenih omrežjih pa se delijo posnetki demonstracij v Mahačkali in drugih mestih.

OVD-Info, neodvisni ruski medijski projekt za človekove pravice pa je poročal, da je bilo aretiranih več ljudi, vključno z lokalnim novinarjem Muradom Muradovim, ki je poročal o protestih, pa poroča Jutranji list.

Poročali so tudi, da je bilo v protestih proti mobilizaciji po vsej Rusiji aretiranih več kot 2000 ljudi.

19-letnik postal Heroj Ukrajine

Ukrajinski voditelj Volodimir Zelenski je odlikoval mladega vojaka Romana Glombo.

Po podatkih ukrajinskega parlamenta je Glomba star komaj 19 let, a mu je med vojno s protiletalskim sistemom Igla uspelo sestreliti kar šest ruskih letal in eno raketo. Zelenski mu je podelil nagrado "Heroj Ukrajine".