Prepričljiva večina v obeh domovih parlamenta

Bodoča premierka najbolj desne italijanske vlade po drugi svetovni vojni imela zmagoviti govor

E. J.
26. 9. 2022, 06.57
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 22.38
Deli članek:

Giorgia Meloni bo verjetno postala prva italijanska premierka na čelu najbolj desne vlade po drugi svetovni vojni, potem ko je njena konservativna koalicija zmagala na nedeljskih parlamentarnih volitvah.

Profimedia
Giorgia Meloni bo verjetno kmalu postala italijanska premierka.

Začasni rezultati so pokazali, da bi moral imeti desni blok prepričljivo večino v obeh domovih parlamenta, kar je redka priložnost za politično stabilnost v Italiji po letih pretresov in krhkih koalicij, ocenjuje Reuters. Toda Melonijeva in njeni zavezniki se soočajo z vedno večjimi izzivi, vključno z skokom cen energije, vojno v Ukrajini in ponovno upočasnitvijo tretjega največjega gospodarstva evroobmočja, še dodajajo.

"Ne smemo pozabiti, da nismo na koncu, ampak na izhodišču. Od jutri naprej moramo dokazati svojo vrednost," je 45-letna Melonijeva povedala navdušenim privržencem svoje nacionalistične stranke Bratje Italije.

Trdi, da bo še naprej podpirala zahodno politiko do Italije

Melonijeva zmanjšuje postfašistične korenine stranke in jo predstavlja kot ’mainstream’ politično skupino, kot so britanski konservativci, poroča hrvaški Index. Obljubila je, da bo še naprej podpirala zahodno politiko do Ukrajine in da ne bo eksperimentirala s krhkimi italijanskimi financami.

Evropske prestolnice in finančni trgi bodo pozorno spremljali njene zgodnje poteze glede na njeno evroskeptično preteklost in ambivalenten odnos njenih koalicijskih partnerjev do Rusije.

Spravljiv ton v zmagovalnem govoru

V svojem zmagovalnem govoru je imela Meloni spravljiv ton.

"Če smo poklicani, da vodimo to državo, bomo to storili za vse Italijane z namenom, da združimo ljudi in se osredotočimo na tisto, kar nas povezuje, ne na tisto, kar nas deli," je dejala in nato dodala: "Čas je za odgovornost."

Slab rezultat lige Mattea Salvinija

Po več kot polovici preštetih glasovnic imajo Italijanski bratje 26 odstotkov glasov, kar je velika rast v primerjavi s samo 4 odstotki na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2018. Nasprotno pa je Melonijeva glavna zaveznica v desnosredinski koaliciji preživela katastrofalno noč.

Liga Mattea Salvinija je dobila po trenutnih rezultatih okoli 9 odstotkov glasov, kar je velik padec v primerjavi z več kot 17 odstotki pred štirimi leti, Melonijeva pa je ligo prehitela tudi v njenih tradicionalnih trdnjavah na severu države.

Tretja članica te koalicije, stranka Forza Italia nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, je dobila okoli 8 odstotkov glasov, tako da v koaliciji prevladuje stranka Bratje Italije.

Salvini in Meloni občudujeta Putina

Čeprav naj bi imela desna koalicija udobno večino v zgornjem in spodnjem domu italijanskega parlamenta, imajo koalicijski partnerji različna stališča o več vprašanjih, ki jih bo morda težko uskladiti.

V nasprotju z Melonijevo Salvini dvomi o sankcijah Zahoda proti Rusiji, on in Berlusconi pa sta pogosto že izrazila občudovanje ruskega voditelja Vladimirja Putina.

Imajo tudi različne poglede na to, kako se soočiti z naraščajočimi računi za energijo, in dali so vrsto obljub, vključno z znižanjem davkov in pokojninsko reformo, ki si jih bo Italija težko privoščila.

Melonijeva bo prevzela vodenje od Maria Draghija, nekdanjega šefa Evropske centralne banke, ki je Rim usmeril v središče odločanja EU, pri čemer se je zanašal na tesne vezi s Parizom in Berlinom.

Draghijeva vlada je padla po 19 mesecih

Vlada tehnokratskega premierja Maria Draghija je padla po 18 mesecih, potem ko jo je zapustilo populistično Gibanje pet zvezd. Stranka bratov Italije je bila edina od večjih strank, ki ni sodelovala v tisti vladi narodne enotnosti.

Med prvimi voditelji, ki so čestitali Meloni, je bil madžarski premier Viktor Orban, ki je blizu Salviniju in voditeljem desne koalicije. Na volitvah je glasovalo 64 odstotkov volivcev, kar je deset odstotnih točk manj kot pred štirimi leti in je hkrati najnižja udeležba v zgodovini.

Desnica je v celoti izkoristila italijansko volilno zakonodajo, ki daje prednost strankam, ki sklepajo predvolilna zavezništva.

Populistično Gibanje petih zvezd je ob tradicionalni koaliciji desne in leve sredine dobilo 16 odstotkov glasov, sredinska koalicija okoli stranke Akcija pa 7 odstotkov glasov.

Največja stranka levosredinske koalicije, Demokratska stranka, je dobila 19 odstotkov glasov. "To je žalostna noč za državo," je novinarjem dejala vidna poslanka PD Debora Serracchiani.

"Desnica ima večino v DZ, ne pa v državi," je dodala.