Približno 300.000 dodatnih vojakov

Putin po včerajšnjem suspenzu razglasil delno mobilizacijo in zarožljal z jedrskim orožjem

S.R.
21. 9. 2022, 08.21
Posodobljeno: 21. 9. 2022, 12.29
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes nagovoril narod in v skladu s pričakovanji razglasil delno mobilizacijo. Po navedbah obrambnega ministra Sergeja Šojguja bodo tako vojsko okrepili s približno 300.000 dodatnimi vojaki.

Profimedia
Vladimir Putin

Kot smo že poročali, so bile včeraj zvečer oči svetovnih voditeljev in predvsem zahodnih medijev uprte v dogajanje v Rusiji. Zlasti na njihovih državnih televizijah, saj bi moral v skladu z napovedmi ruske državljane nagovoriti predsednik Vladimir Putin, pri čemer ni bilo natančno znano, kakšno bo njegovo sporočilo, a so poznavalci ocenjevali, da bo spregovoril o prihajajočih referendumih na okupiranih območjih ter predvsem, da utegne razglasiti vojno stanje in uvesti delno ali celo popolno mobilizacijo. Suspenz se je nadaljeval do nočnih ur, ko je končno postalo jasno, da nagovora ne bo. Putin ga je prihranil za današnje jutro, ko je končno spregovoril.

Kot je nagovor strnil novinar Financial Timesa Max Seddon, je Putin v sporočilu državljanom dejal, da želi Zahod Rusijo "oslabiti, razdeliti in uničiti." Zahod je še obsodil, da "odkrito govori, da so povzročili razpad Sovjetske zveze leta 1991, zdaj pa da je čas, da se enako zgodi z Rusijo." Po navedbah Putina glavni cilji "posebne vojaške operacije ostajajo nespremenjeni." Dodal je še, da je bila Ljudska republika Lugansk v celoti osvobojena, Ljudska republika Doneck pa le delno.

Delna mobilizacija

Putin je po poročanju Seddona izrazil še podporo referendumom na vseh okupiranih območjih, pri čemer je poudaril, da "Rusija ne more dopustiti, da bi ljudi, ki so ji blizu, razklali rablji, in tega, da se ne bi odzvala na njihovo željo, da sami odločajo o svoji usodi." Ruski predsednik je ob tem razglasil delno mobilizacijo, ki velja od današnjega dneva, odlok pa je po lastnih navedbah že podpisal. Putin je še poudaril, da gre za delno in ne splošno mobilizacijo, kar pomeni, da velja samo za rezerviste, ki so že služili v ruski vojski in imajo ustrezne izkušnje. V skladu z odlokom bodo vpoklicani obravnavani enako kot redni vojaki in bodo imeli status pripadnikov oboroženih sil. Merila za izjeme med drugim vključujejo starost, zdravstvene težave, status zapornika in delo v oboroževalni industriji.

Zahod je še obsodil izsiljevanja z jedrskim orožjem. "Če bo ogrožena ozemeljska celovitost Rusije, bomo uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo. To ni blef," je zagrozil in dodal še, da morajo tisti, "ki nas želijo izsiljevati z jedrskim orožjem,  vedeti, da se lahko veter obrne v njihovo smer." 

Putin je nato besedo predal obrambnemu ministru Sergeju Šojguju, ki je dejal, da so razmere na bojišču v Ukrajini "težavne" in da se Rusija ne vojskuje "z Ukrajino, temveč celotnim Zahodom." Z delno mobilizacijo bodo po njegovih besedah ruske sile okrepili s približno 300.000 dodatnimi vojaki, ki jih bodo pred odhodom na bojišče izurili. Povedal je, da je to le delček vseh rezervistov v Rusiji, vseh naj bi bilo namreč okoli 25 milijonov, poroča STA. V želji, da bi pomiril državljane, je pojasnil, da to niso ljudje, ki še nikoli niso videli ali bili v stiku z vojsko. Dodal je, da študentje ne bodo vpoklicani.