Delna mobilizacija

Rusi v strahu pred Putinom pospešeno iščejo poti iz države

J.V.
21. 9. 2022, 07.50
Posodobljeno: 21. 9. 2022, 09.24
Deli članek:

Svet je dočakal prvi Putinov nagovor narodu po začetku "posebne vojaške operacije" v Ukrajini, Rusi pa medtem očitno pospešeno iščejo poti iz države.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir putin in obrambni minister Sergei Shoigu.

Vladimir Putin je državljane nagovoril po tem, ko so lokalni proruski predstavniki v Ukrajini napovedali, da naj bi na proruskih separatističnih ozemljih v regijah Lugansk, Doneck in Herson na vzhodu Ukrajine med 23. in 27. septembrom potekali referendumi o priključitvi k Rusiji.

Rusija bi z izvedbo referendumov lahko razširila svoj vojaški mandat in izkoristila vse svoje vojaške zmogljivosti za "samoobrambo" priključenega teritorija. Podobno taktiko je Moskva sicer uporabila že leta 2014, ko si je z referendumom, ki ni bil mednarodno priznan, priključila ukrajinski polotok Krim.

Putin je v nagovoru odredil delno mobilizacijo, Rusi pa medtem očitno pospešeno iščejo poti iz države. Na Goolgu se je med priljubljenimi iskanji namreč pojavila fraza "Kako zapustiti Rusijo?" Kot poroča preiskovalni portal Meduza, so ruski poslanci včeraj soglasno sprejeli novo zakonodajo, ki v kazenski zakonik uvaja koncepta "mobilizacije" in "vojnega prava".