Ruski predsednik

Svet in Rusi več ur čakali Putina, a naroda ni nagovoril

M.K.
20. 9. 2022, 19.24
Posodobljeno: 21. 9. 2022, 08.02
Deli članek:

Ruski mediji so v torek napovedovali, da bo predsednik Vladimir Putin ob sedmi uri zvečer po evropskem nagovoril državljane. Svet in ruski državljani so nestrpno pričakovali prvi Putinov nagovor narodu po začetku ruskega napada na Ukrajino februarja letos, vendar ga niso dočakali. Zadnje napovedi ruskih medijev kažejo, da bo Putin spregovoril še danes v dopoldanskem času.

Profimedia
Vladimir Putin

Ruski predsednik naj bi državljane nagovoril po tem, ko so v torek lokalni proruski predstavniki v Ukrajini in ruski mediji napovedali, da naj bi na proruskih separatističnih ozemljih v regijah Lugansk, Doneck in Herson na vzhodu Ukrajine med 23. in 27. septembrom potekali referendumi o priključitvi k Rusiji. Do izvedbe referendumov prihaja v luči hitrega napredovanja ukrajinskih sil.

Po besedah nekdanjega ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva bi Rusija z izvedbo referendumov Rusija lahko razširila svoj vojaški mandat in izkoristila vse svoje vojaške zmogljivosti za "samoobrambo" priključenega teritorija.

Podobno taktiko je Moskva sicer uporabila že leta 2014, ko si je z referendumom, ki ni bil mednarodno priznan, priključila ukrajinski polotok Krim.

Na napovedi o referendumih so se že odzvale ukrajinske oblasti, ki so obljubile, da bodo "likvidirale" rusko grožnjo. "Ukrajina bo rešila rusko vprašanje. Grožnjo je mogoče odpraviti le s silo," je na Telegramu zapisal vodja predsednikovega urada Andrij Jermak in obsodil izsiljevanje Moskve, ki ga je domnevno spodbudil strah pred porazom.

Napovedane referendume sta obsodili tudi ZDA in Nemčiji. Ob tem so napovedali, da ne bodo sprejeli njihovih rezultatov. Podobna obsodba je izrekel tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki ocenjuje, da gre za nov poskus stopnjevanja vojne v Ukrajini.