Mati dveh majhnih otrok

Savdijka zaradi uporabe Twitterja obsojena na 34 let zapora

E. J.
17. 8. 2022, 10.49
Posodobljeno: 17. 8. 2022, 11.46
Deli članek:

Salma al-Shehab, študentka univerze Leeds v Veliki Britaniji, je šla domov v Savdsko Arabijo na počitnice in se ni več vrnila na univerzo v Veliko Britanijo. Obtožena je bila spremljanja in ponovnega tvitanja disidentov in aktivistov.

profimedia
Prestolonaslednik Savdske Arabije Mohamed bin Salman se je v svoji kampanji zatiranja lotil uporabnikov Twitterja.

Savdska študentka na univerzi Leeds Salma al-Shehab, ki se je vrnila domov v Savdsko Arabijo na počitnice, je bil obsojena na 34 let zapora, ker je imela račun na Twitterju ter ker je spremljala in ponovno tvitala disidente in aktiviste, poroča The Guardian. Savdsko posebno teroristično sodišče je obsodbo izreklo nekaj tednov po obisku ameriškega predsednika Joeja Bidena v Savdski Arabiji, za katerega so aktivisti za človekove pravice opozorili, da bi lahko kraljestvo spodbudilo k stopnjevanju zatiranja disidentov in drugih prodemokratičnih aktivistov.

Primer je tudi najnovejši primer, kako se je prestolonaslednik Savdske Arabije Mohamed bin Salman v svoji kampanji zatiranja lotil uporabnikov Twitterja, medtem ko je hkrati nadzoroval velik posredni delež v ameriškem družbenem medijskem podjetju prek savdskega državnega premoženjskega sklada, Public Investment Fund (PIF), menda kar 5 odstotkov.

Najprej 3, nato pa 34 let zapora

Salma al-Shehab, 34 -letna mati dveh majhnih otrok, je bila prvotno obsojena na tri leta zapora zaradi "zločina" uporabe spletne strani za "povzročanje javnih nemirov ter destabilizacijo civilne in nacionalne varnosti". Toda prizivno sodišče je v ponedeljek izreklo novo kazen – 34 let zapora, ki ji je sledila 34-letna prepoved potovanja – po tem, ko je državni tožilec prosil sodišče, naj preuči še druge domnevne zločine.

Glede na prevod sodnih spisov, v katere je imel vpogled Guardian, ki o zadevi poroča, nove obtožbe vključujejo obtožbo, da je Shehab "pomagala tistim, ki želijo povzročiti javne nemire in destabilizirati civilno in nacionalno varnost s spremljanjem njihovih računov na Twitterju" in s ponovnim tvitanje svojih tvitov.

profimedia
34-letna Savdijka Salma al-Shehab sicer ni bila med vodilnimi ali posebno glasnimi aktivisti, še pišejo v The Guardian, kjer so zgodbo razkrili. Fotografija je simbolična.

Šla na počitnice in pristala v zaporu

Shehab sebe opiše kot zobno higieničarko, medicinsko pedagoginja, doktorsko študentka na univerzi v Leedsu in predavateljico na univerzi princese Nourah bint Abdulrahman ter kot ženo in mati svojih sinov, Noaha in Adama. Poročajo še, da je leta 2018 ali 2019 prispela v Združeno kraljestvo, da bi nadaljevala doktorat v Leedsu. Domov v Savdsko Arabijo se je vrnila decembra 2020 na počitnice in nameravala s seboj v Združeno kraljestvo pripeljati svoja dva otroka in moža. Nato so jo savdske oblasti poklicale na zaslišanje in na koncu aretirale ter sodile zaradi njenih tvitov.