Špekulacije

Bo Putin kmalu razglasil splošno mobilizacijo?

R.T.
21. 6. 2022, 19.41
Posodobljeno: 21. 6. 2022, 19.47
Deli članek:

V Kremlju naj bi se razglasitve splošne mobilizacije izogibali, ker bi to pomenilo priznanje poraza in ker bi lahko privedlo do nemirov, ocenjujejo neimenovani predstavniki zahodnih sil.

Reuters
Vladimir Putin

Po navedbah neimenovanih predstavnikov zahodnih sil, ki so spregovorili za britansko tiskovno agencije PA Media, se v Kremlju splošne mobilizacije otepajo, ker bi to pomenilo »priznanje poraza« glede njihove »posebne vojaške operacije,« s katero so želeli v Ukrajini na hitro zamenjati režim, a se je sprevrgla v dolgotrajen, mučen konflikt, ki mu ni videti konca. Ker se v Kremlju hkrati bojijo, da bi splošna mobilizacija povzročila nemire in obsežnejše proteste, vojake »intenzivno novačijo« v revnejših ruskih regijah, ob tem pa so dvignili še starostno mejo za vstop v vojsko, so še pojasnili.

Hkrati so navedli, da so znova zaznali »več govoric« in »špekulacij« o zdravstvenem stanju ruskega predsednika Vladimirja Putina in tem, kdo bi ga lahko nasledil. Predsedniške volitve leta 2024 »zagotovo izgledajo bolj zanimive kot so morda še pred šestimi meseci,« so še dejali. V tem trenutku sicer naj ne bi bilo neposredne nevarnosti za Putinov režim. Ocenjujejo namreč, da bo izguba podpore najverjetneje prepozna, da bi vplivala na zaključek vojne v Ukrajini. »Eden od mojih virov mi je dejal, da je predsednik Putin videti utrujen in nekoliko ostarel, a je svojo državo v štirih mesecih porinil za 40 let v preteklost,« je po poročanju tiskovne agencije dejal eden od uradnikov. Po njihovih navedbah so mlajši v večjih mestih precej bolj skeptični do poročil iz Kremlja kot starejši, ki živijo na bolj odročnih območjih. Ocenjujejo še, da »bo prišlo do množične mobilizacije.«