PROVIZIJA NA BANKOMATIH

Na dopustu zunaj Evrope previdno pri dvigih denarja

Mare Koren
21. 6. 2022, 19.53
Deli članek:

Čas dopustov se začenja. Kolone na cestah proti morju se daljšajo, plaže in hoteli pa so vse bolj polni. Številni bodo počitnice preživljali tudi zunaj evropskih meja, a tam previdno pri dvigih gotovine na bankomatih, saj vam lahko povzročijo nepredvidene stroške.

Dreamstime
ozor! Možnost izbire pretvorbe valut vam lahko ponudi tudi prodajalec na POS-terminalu, ko plačujete s kartico. Pravila so enaka kot pri dvigu na bankomatu: izberite lokalno valuto, brez konverzije oziroma s konverzijo vaše banke.

Pritožb potrošnikov, ki so neprijetno presenečeni nad višino nadomestil za dvige gotovine v tujini, je vsako leto več. Čeprav varuhi pravic potrošnikov na težave redno opozarjajo in posredujejo informacije, kako dvige opraviti čim bolj ugodno, so lastniki bankomatov vedno korak v prednosti – spreminjajo izbire na ekranih, jih oblikujejo nerazumljivo in celo zavajajoče. Zato si vzemite čas tako za izbiro bankomata kot za sam dvig gotovine ter pozorno preberite vse, kar piše na zaslonu.

Kateri stroški lahko nastanejo

Nadomestila so predvidoma najnižja, kadar dvigujete denar z debetno kartico znotraj evroobmočja, zunaj njega so višja. Najvišja so za dvige s karticami z odloženim plačilom (kreditne kartice), ne glede na to, kje dvig opravite. Preverite nadomestila svoje banke za različne tipe kartic.

Profimedia
Nadomestila pri dvigih z debetno kartico znotraj evroobmočja so praviloma nižja.

Nadomestilo lahko zaračuna lastnik bankomata

Tudi če imate v svojem bančnem paketu na voljo neomejeno število dvigov, vam jih lahko zaračuna lastnik bankomata – na to vaša banka oziroma izdajatelj kartice nimata vpliva. O tem morate biti obveščeni pred dvigom in ga lahko prekinete. Tovrstna nadomestila zaračunavajo lastniki bankomatov pri nas in v tujini, lahko so zelo visoka, tudi deset evrov ali več, zato previdno.

Pretvorba valut

Kadar dvigujete denar v valuti, ki ni evro, je treba zneske pretvoriti iz ene valute v drugo. Ni vseeno, kakšen tečaj se pri tem uporabi. Izberite eno od naslednjih možnosti, ki vas ne bodo premočno udarile po žepu. Izberite lokalno valuto, izplačilo brez konverzije ali pa konverzijo vaše banke, in ne lastnika bankomata. Lastniki bankomatov pogosto otežujejo izbiro na zaslonih, da bi uporabnik – pomotoma – izbral njihov menjalni tečaj, ki je praviloma manj ugoden. Nikar ne izbirajte na pamet, temveč z mislijo, da želite pri pretvorbi izbrati tečaj izdajatelja vaše kartice, in ne lastnika bankomata.