Strokovna razprava

V Nemčiji storili prvi korak k legalizaciji rekreativne uporabe marihuane

S.R.
14. 6. 2022, 09.09
Deli članek:

Nemška vlada je začela strokovno razpravo o legalizaciji rekreativne uporabe marihuane, ki bo trajala nekaj tednov.

Profimedia
/

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je izrazil pričakovanje, da bodo spremembe zakonodaje na področju rekreativne uporabe marihuane javnosti predstavili v drugi polovici leta. V Berlinu danes poteka prvi od petih krogov posvetovanj s strokovnjaki, s tem pa bo po poročanju nemške javne radiotelevizije Deutsche Welle storjen prvi korak k legalizaciji rekreativne uporabe te zeli.

Danes bo o problematiki za zaprtimi vrati spregovoril vladni svetovalec za politiko na področju drog Burkhard Blienert, sicer član vladajoče stranke Socialnih demokratov (SPD), ki je tudi pripravila načrt za liberalizacijo tovrstne rabe marihuane. Gre namreč za eno od reform, ki jih je kancler Olaf Scholz napovedal ob lanskem podpisu koalicijske pogodbe s Svobodno demokratsko stranko (FDP) in stranko Zelenih. Svetovalec Blienert, ki že več let poziva, naj tudi Nemčija na tem področju stopi v korak z nekaterimi drugimi evropskimi državami, je nad napredkom zadovoljen, pri čemer je obljubil, da bodo pri oblikovanju politike poskrbeli, da se »pred tveganjem zaščiti otroke in najstnike.«

Strokovna razprava bo predvidoma trajala do konca junija, pred zakonodajalce pa naj bi stopilo približno 200 strokovnjakov, ki bodo spregovorili o najrazličnejših temah, vključno z okoljskim načrtovanjem, dobavno verigo in odvisnostjo.