Pisateljica

Objavila, kako bo umorila svojega moža. In ga tudi je

R.T.
14. 6. 2022, 08.37
Posodobljeno: 14. 6. 2022, 08.41
Deli članek:

Umor, je napisala. In za umor bo tudi plačala.

Profimedia
Nancy Crampton Brophy

V ameriški zvezni državi Oregon je bila za krivo spoznana Nancy Crampton Brophy, avtorica šundovskih romanov, ki je, kot kaže, svoj zločin napovedala v eseju z naslovom Kako umoriti svojega moža.

Porota je presodila, da je leta 2018 za izplačilo zavarovalnine ustrelila svojega soproga Daniela Brophyja, s katerim je bila poročena 26 let.

Brophy je bil kuhar in predavatelj na oregonskem inštitutu kulinarike. Junija 2018 je bil najden mrtev v kuhinji omenjenega inštituta. Dve strelni rani mu je zadala soproga.

Primer je veliko pozornosti pritegnil ravno zaradi omenjenega eseja. V njem je predstavila več načinov, kako se odkrižati moža. Esej na sodišču sicer ni bil sprejet med dokazno gradivo, saj je v okvirju seminarja nastal več let pred dejanjem.

A ga tožilci niti niso potrebovali, saj jim je uspelo dokazati, da sta se zakonca soočala s finančnimi težavami, po njegovi smrti pa bi ji zavarovalnica izplačala poldrugi milijon ameriških dolarjev (približno 1,4 milijona evrov). Crampton Brophyjeva je bila nadalje opažena med vožnjo do inštituta in nazaj; in čeprav morilskega orožja niso našli, je pred umorom kupila strelno orožje iste znamke in izdelave.

71-letna pisateljica se je zagovarjala, da se tistega dne sploh ne spominja, a ni mogla zanikati, da na posnetkih varnostnih kamer ni ona.

Crampton Brophyjeva bo po 25 letih za rešetkami dobila možnost pogojnega izpusta. Njeni pravni zastopniki se nameravajo pritožiti na razsodbo.