Pomanjkanje parkirišč za stanovalce

FOTO: Mariborski mestni redarji jih »tolčejo po žepu,« a oni nimajo kam s svojimi avtomobili

S.R.
14. 6. 2022, 05.51
Posodobljeno: 14. 6. 2022, 08.09
Deli članek:

Tegobe, s katerimi se srečujejo prebivalci Borove vasi, urbanega mariborskega naselja v mestni četrti Radvanje, niso edinstvene. Prav tako niso neznane, saj je Mestna občina Maribor z njimi seznanjena, a to zanje ne pomeni obliža na rano, rešitve pa zaenkrat ni na vidiku.

N.N.
Parkirajo, kjer lahko, in s tem tvegajo kazen.

Kot nam je potarnala občanka, imajo namreč stanovalci v Borovi vasi velike težave s parkiranjem oziroma pomanjkanjem parkirišč, v sili, ko svoje avtomobile parkirajo na nedovoljenih, a še edinih razpoložljivih mestih, pa so seveda nagrajeni z globo. »Parkirišč pred bloki ni dovolj za vse stanovalce, zato nas večina, ki ne dobi parkirišča, parkira ob cesti ali na pločniku,« je pojasnila in mariborskega župana Sašo Arsenoviča obtožila, da se »situacije zaveda in veselo pošlilja mestno redarstvo, ki nam vsakodnevno deli kazni za napačno parkiranje.« Vse, kar želijo, je, da se parkirišča uredijo za vse stanovalce, saj ni »niti humano niti človeško, da nas tako 'tolčejo po žepu', ker nimamo druge izbire kot parkirati na cesti ali pločniku.«

Kot so nam pojasnili na Mestni občini Maribor, se zadevne problematike zasedenosti parkirišč na tem območju zavedajo, saj so jih nanjo opozorili že sami stanovalci, a »trenutno širitve niso predvidene oziroma mogoče.« Poudarili so, da je tam število parkirnih mest določeno in znaša »eno parkirno mesto na stanovanje, kar bi praviloma moralo zadostovati za potrebe objektov. Tudi zaradi možnosti koriščenja okoliških parkirnih mest.« V idealnih razmerah, ko bi Slovenec sledil strategiji enega avtomobila na gospodinjstvo, težav torej ne bi bilo, a to ni slovenska realnost.

N.N.
Stanovalci tarnajo nad pomanjkanjem parkirišč, na kar pa se mestno redarstvo ne ozira.

Rešitve?

Da bi nekoliko izboljšali stanje, v občini na tej lokaciji predvidevajo vzpostavitev tako imenovanega »car sharinga, ki bo omogočal boljšo izkoriščenost parkirnih mest.« V sklopu študije prenove avtobusnih linij predvidevajo tudi »preveritev morebitnh potreb po spremembah in frekvencah voženj javnega potniškega prometa,« so še navedli ter dodali, da bodo tovrstno problematiko poskušali reševati trajnostno oziroma v skladu s sprejeto strategijo trajnostne mobilnosti, kar pomeni, da imajo prednost ukrepi, ki »bodo omogočali zmanjšanje potreb po osebnih vozilih v mestu« in ki so namenjeni izboljšanju kakovost bivanja.

Razočarana občanka je sicer občino hkrati pozvala, naj izrečene kazni stornira, a se kaj takega glede na njihov odziv zagotovo ne bo zgodilo. Kot so namreč opozorili, pomanjkanje parkirnih mestni ni razlog za kršitev cestnoprometnih predpisov, izrečenih glob pa »ni mogoče stornirati, saj je bil izveden prekršek.«

N.N.
Izrečenih glob ni mogoče stornirati, so pojasnili na občini.