Dolga roka pravice

Prašičerejec v greznici 40 let skrival truplo svoje umorjene žene

S.R.
14. 6. 2022, 08.08
Posodobljeno: 16. 6. 2022, 08.03
Deli članek:

Skrivnost 89-letnega prašičerejca Davida Venablesa je 40 let ležala skrita in pozabljena v greznici na njegovem nekdanjem posestvu v vasici Kempsey v britanskem okrožju Worcestershire.

Profimedia
David Venables

Ko so pred tremi leti le našli posmrtne ostanke njegove soproge Brende, ki je izginila že na začetku maja 1982, se je upokojeni Venables zdaj znašel na sodišču, kjer se zagovarja pred očitki kaznivega dejanja umora. Dejanje zanika.

Profimedia
David Venables

Kot je na včerajšnji obravnavi na sodišču v britanskem Worcestru pojasnil tožilec Michael Burrows, je Venables 4. maja tistega leta svojo soprogo prijavil kot pogrešano, policija pa je vse od takrat tavala v temi. O Brendi ni bilo ne duha ne sluha, pri čemer so nekateri domnevali, da je storila samomor. Venables je nato leta 2019 svojo kmetijo, na kateri sta si leta 1961 s soprogo ustvarila dom, prodal svojemu nečaku. Slednji je še istega leta ob čiščenju greznice, ki se je nahajala na »zaraslem« in nekoliko »odmaknjenem« območju že tako odročne kmetije, naletel na posmrtne ostanke. Izkazalo se je, da gre za Brendo. Po mnenju tožilstva bi bilo naravnost neverjetno, da bi se Brenda odločila za tovrsten samomor, da bi torej zlezla v greznico, pri čemer bi ji nekako uspelo zapreti »težek pokrov« in zunaj za seboj zabrisati vse sledi. Menijo tudi, da je teza, da je tiste noči odkorakala iz hiše, zunaj naletela na nekega neznanca, ki jo je umoril in skril v že tako skrito greznico, za katero so vedeli le redki, naravnost absurdna. Po navedah Burrowsa je krivec samo eden, to je Venables, ki je bil takrat »v dolgotrajnem ljubezenskem razmerju z drugo žensko,« zaradi česar se je odločil, da mu je Brenda v napoto.

Kot je bilo slišati na sodišču, je bil Venables pred izginotjem soproge dlje časa v burnem razmerju z Lorrain Styles, nekadnjo negovalko njegove mame. V ljubezensko razmerje sta se zapletla že »približno leta 1967.« Vmes sta se sicer večkrat razšla, a je ljubezen po navedbah Burrowsa znova vzplamtela nekaj mesecev preden je Brenda izginila. »Dejal je, da se je tistega jutra zbudil ter da njegove žene ni bilo niti v postelji niti v hiši,« pa je policiji pred leti pojasnila zdaj že pokojna Stylesova, ki je dejala še, da ji je Venables omenil tudi ženino depresijo. Venables, ki mu je sodišče odobrilo varščino in se brani s prostosti, je po poročanju britanskih medijev obravnavo poslušal s pomočjo slušnega aparata, za zatožno klop pa je sedel pražnje oblečen, pri čemer ni pozabil na kravato.