nato in erdoganova volja

Švedska poudarja, da bo v primeru vstopa v Nato zagotovila varnost Turčije

A.R./STA
10. 6. 2022, 13.19
Posodobljeno: 10. 6. 2022, 13.22
Deli članek:

Turčija blokira vstop Švedske in tudi Finske v severnoatlantsko zavezništvo zaradi očitkov o njuni domnevni podpori kurdskim skupinam, ki jih obravnava kot teroristične organizacije. Švedska si zato s pozitivno naravnanostjo prizadeva spor rešiti, a ne nujno tako, kot bi to želel turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan.

Profimedia
Fotografija je arhivska

»Švedska bo prispevala k varnosti Nata kot celote, vključno s Turčijo,« je v parlamentu v Stockholmu danes dejala zunanja ministrica Ann Linde. Cilj Švedske je v konstruktivnem duhu napredovati pri vprašanjih, ki jih je izpostavila Turčija. Švedska najostreje obsoja terorizem, je dejala Linde.

Švedska in Finska sta po desetletjih nevtralne drže v luči ruske invazije na Ukrajino sredi maja zaprosili za članstvo v Natu. Začetek procesa pridružitve zavezništvu trenutno blokira Turčija, ki državama očita, da podpirata »teroristične organizacije«, kot je Kurdska delavska stranka (PKK), ki je v Turčiji prepovedana.

Prav tako turške oblasti zahtevajo, da državi ustavita financiranje sirske oborožene skupine YPG, ki jo večinoma sestavljajo etnični Kurdi. Z njenimi pripadniki se turške varnostne sile pogosto spopadajo ob turško-sirski meji in v Siriji.

Švedska vlada je konec prejšnjega meseca izdala izjavo, v kateri je opisala svojo strategijo pomoči, s katero namerava turškim oblastem dokazati, da ne financira terorizma. Tako želijo odgovoriti na varnostne pomisleke turške vlade.